Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un aeroport intens circulat din UE aduce câini antrenaţi pentru a detecta pasagerii infectaţi cu coronavirus
WhatsApp
Finlanda a lansat miercuri un program pilot pe aeroportul din Helsinki pentru a detecta pasagerii infectaţi cu Sars-Cov2 prin intermediul câinilor antrenaţi să-i detecteze cu ajutorul mirosului, informează mass-media locale citate de EFE.

Patru câini din rase diferite vor încerca timp de patru luni să detecteze pasagerii contaminaţi cu noul coronavirus, în cadrul acestui proiect finanţat de guvernul finlandez care, dacă va avea succes, ar putea fi o alternativă mai rapidă şi mai ieftină la actualele teste PCR.

Iniţiativa, susţinută de Asociaţia Finlandeză de Detectare Olfactivă, este primul experiment de acest tip din Europa şi al doilea din lume (după Emiratele Arabe). Experţi din Australia, Franţa, Germania şi SUA fac de asemenea investigaţii în această direcţie.

"Dacă proiectul pilot are succes, rezultatele vor avea aceeaşi valabilitate ca şi testele PCR. Pasagerii vor fi mirosiţi de câini, la fel ca la controalele anti-drog", a declarat un responsabil al aeroportului.

Potrivit televiziunii publice Yle, procedura nu implica contactul direct cu câinele. Pasagerii care se oferă să se supună acestei probe se vor freca pe piele cu o bucată de pânză pe care o vor introduce într-un recipient, care va fi apoi mirosit de câine într-un compartiment alăturat.

În doar zece secunde câinele va da alerta în cazul detectării unei persoane pozitive. Mirosul coronavirusului este uşor de detectat de către câini, potrivit experţilor finlandezi. Pentru a verifica eficienţa proiectului, presupusele cazuri pozitive vor fi supuse unui test PCR.

Cei patru câini, care se numesc Valo, Miina, ET şi Kossi, au fost anterior antrenaţi să detecteze cu ajutorul mirosului boli precum cancerul sau diabetul. Alte şase animale au fost eliminate de la acest experiment, deoarece zgomotul ambiental le afecta randamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel