Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE vrea să blocheze vânzarea companiilor importante pentru țări din afara continentului
WhatsApp
Uniunea Europeană intenţionează să revizuiască reglementările pentru a putea bloca preluarea companiilor europene de către entităţi rivale care beneficiază de subvenţii acordate incorect de guverne străine, arată un proiect de document obţinut de cotidianul Financial Times.

Comisia Europeană elaborează un proiect de rezoluţie prin care vor fi propuse noi instrumente de monitorizare a companiilor deţinute sau susţinute de state străine care desfăşoară activităţi în Europa ori încearcă să pătrundă pe piaţa comunitară.

"Propunerile, care nu au fost încă finalizate, reprezintă cel mai determinant pas al UE în sensul contracarării concurenţei incorecte din partea Chinei ori a altor state. Planurile ar putea amplifica tensiunile, într-o perioadă sensibilă a relaţiilor UE-China, în contextul în care Beijingul reprimă protestele din Hong Kong, iar Bruxellesul vrea să ratifice un tratat de investiţii pe care cele două părţi au stabilit să îl definitiveze anul acesta", comentează Financial Times.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să organizeze un summit cu participarea premierului Chinei, Li Keqiang, la sfârşitul lunii iunie, exact când ar putea fi publicat planul Comisiei Europene.

Potrivit iniţiativei, Comisia Europeană va putea evalua impactul subvenţiilor acordate de guverne noneuropene şi care generează implicaţii asupra situaţiei concurenţiale în Europa. "Există din ce în ce mai multe situaţii în care subvenţii străine par să fi facilitat achiziţia de participaţii în spaţiul UE sau au distorsionat politicile preţurilor pentru beneficiari. Actualele instrumente politice ale UE nu abordează toate posibilele efecte distorsionante ale subvenţiilor străine. Acest plan prevede introducerea unor noi instrumente pentru abordarea acestor provocări şi pentru asigurarea unui cadru egal pe piaţa internă", se arată în proiectul de document, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel