Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot mai mulți români se întorc acasă cu boli grave
WhatsApp
Dr. Anamaria Ciubară: întâlnim din ce în ce mai frecvent sindroame depresive rezistente la tratamentele uzuale.

 

Din ce în ce mai mulți români plecați la muncă în străinătate, se întorc acasă cu boli rezistente la tratament. Iar patologiile sunt din ce în ce mai diverse, în funcție de domeniul de activitate în care au lucrat:

 

” Având în vedere că ne confruntăm cu o depopulare accentuată de la an la an, în special cauzată de migraţia forţei de muncă, şi implicit cu o creştere a persoanelor care se expun la factori de risc este normal ca şi adresabilitatea pentru probleme specifice să fie în creştere.

 

Românii care se întorc de la munca din străinătate şi se adresează specialistului în psihiatrie, o fac pentru sindroame depresive sau pentru sindromul de stres posttraumatic.

 

Spre deosebire de alte specialităţi, unde adresabilitatea este crescută în perioada vacantelor când românii care se întorc îşi rezolvă unele probleme de sănătate în ţară din considerente financiare, în psihiatrie nu exista o fluctuaţie de sezon. ” spune dr. Anamaria Ciubară, Editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience și medic psihiatru la Institutul Socola din Iași, în exclusivitate, pentru stiridiaspora.com.

 

Specialiștii sunt îngrijorați nu doar de numărul tot mai mare al românilor din diaspora care se întorc acasă cu afecțiuni psihice, ci și de gravitatea acestora: ” În general patologia este aceeaşi doar gravitatea simptomelor poate să difere. Astfel printr-o expunere prelungită şi cronicizarea simptomatologiei, întâlnim din ce în ce mai frecvent sindroame depresive rezistente la tratamentele uzuale. ” spune dr. Anamaria Ciubară.

 

Chiar și bolnavi, mulți români se întorc la muncă în trăinătate.

 

”Cel mai frecvent, persoanele care ajung în cabinetul psihiatrului, pe lângă faptul că nu îşi doresc să ajungă din nou în situaţia anterioară, au chiar indicaţie terapeutică scoaterea din mediul de risc. Din păcate, nevoile financiare şi condiţiile precare pe care le au în ţară, îi determina pe cei mai mulţi dintre pacienţi să ia din nou calea auto-exilului.”

 

Un studiu recent arată că mai mult de jumătate dintre românii plecați la muncă în străinătate și-ar dori să se întoarcă acasă. În realitate, însă, foarte puțini se întorc definitiv. Cei mai mulți, doar în vizită.

 

Dr. Anamaria Ciubară este de părere că ” toţi emigranţii suferă de sentimente de dezrădăcinare, dor de casă, dorul de cei care au rămas acasă. Dacă în alte ţări, mai ales cele dezvoltate, oamenii sunt obişnuiţi de timpuriu să se adapteze la fenomenul migrational, mai ales în privinţa locului de muncă, romanii au tradiţii în stabilitatea familiei, sunt oameni cu suflet cald care simt nevoia să socializeze în perioadele libere. Acesta este şi motivul pentru care românii organizează relativ repede comunităţi puternice în diaspora. Faptul că foarte puţini din românii care muncesc în străinătate se întorc în ţară este determinat în primul rând că reîntorşi în ţară nu au certitudinea unei stabilităţi financiare care să le permită un trai decent, apropiat de cel pe care îl au pe meleaguri străine.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel