Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tinerii plecați în străinătate au transformat cel mai sărac sat într-un vis. Palate în locul caselor sărăcăcioase
WhatsApp
Renașterea satului românesc: Comuna Dagâța din județul Iași s-a transformat radical. Tinerii plecați la muncă în afara granițelor și-au ridicat aici case luxoase care iau acum locul cocioabelor.

Din sărăcia care definea satele comunei Dăgâța, din Iași astăzi nu vezi decât vile. Tinerii plecați în străinătate au transformat comuna într-un vis. Totul arată ca un șantier în lucru. În locul caselor bătrânești de odinoară s-au ridicat palate peste noapte.

Locuințele arată ca desprinse din revistele de profil, cu porți înalte și impunătoare, cu ferestre largi prin care lumina zilei se impune în casă. În aproape fiecare curte se regăsesc materiale de construcție, iar proprietarii muncesc de zor pentru a-și înfrumuseța locuința.

Redactorii cotidianului Bună Ziua Iași au mers în comuna Dagâța: „Imediat la intrarea în sat ne-a izbit un iz de nou, un iz tineresc. Ne-am fi așteptat să fie, așa cum știam de multă vreme, sărăcie. Ne așteptam să întâlnim bătrâni uitați de copii, oameni fără loc de muncă, case bătrânicioase și oameni gârboviți. Mare ne-a fost mirarea când de după dealuri se schițau ușo-ușor case care mai de care mai moderne, mai mari și mai ingenioase. În curțile caselor bătrânești de odinioară s-au ridicat clădiri impunătoare“, au remarcat jurnaliștii BZI.

Ionel Pintilie este locuitor al comunei Dagâța. De 15 ani, acesta a plecat în străinătate pentru a-și câștiga existența. A lăsat acasă trei suflete care abia așteptau să-l vadă la sărbători. A muncit din greu, așa cum povestește acesta, pentru a oferi familiei sale un trai mai bun. „Visul nostru a fost de a avea casa noastră. De când m-am căsătorit cu nevastă-mea, i-am spus că eu nu pun mâinile pe piept până nu voi oferi copiilor mei ceea ce n-am avut eu. Am fost plecat în străinătate ani de zile pentru a mă bucura de casa pe care o vedeți în spatele meu. Nu e ușor deloc, dar fără sacrificii nu faci nimic”, spune Ionel, pentru BZI.ro

Continuarea pe BZI.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel