Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tânără ucisă cu brutalitate și lăsată fără piele. Oamenii au ieșit în stradă
WhatsApp
Uciderea cu bestialitate și mutilarea unei femei de 25 de ani din Mexic a provocat atâta indignare și revoltă - după ce presa a publicat pe prima pagină o fotografie cu trupul desfigurat al victimei -, încât au oamenii cer schimbarea legilor.
Sursa foto: captură dailymail.co.uk

Autoritățile au anunțat duminica trecută că polițiștii care au venit la domiciliul din Capitală al victimei au găsit-o pe Ingrid Escamilla moartă, cu trupul jupuit de piele și fără unele organe. Este cel mai recent incident din seria de crime violente în care victime sunt femeile din Mexico.

La locul faptei a fost găsit și un bărbat de 46 de ani, plin de pete de sânge, care a fost arestat.

Fotografii și înregistrări video care au apărut ulterior îl arată pe bărbatul plin de sânge mărturisind aparent că a înjunghiat-o pe femeie după ce, spune el, au avut o ceartă violentă, în care ea a amenințat că-l omoară. Bărbatul spune că a jupuit-o de piele pentru a scăpa mai ușor de cadavru.

Primarul din Ciudad de Mexico, Claudia Sheinbaum, a spus că procurorii vor cere sentința maximă pentru individul despre care poliția spune că este soțul tinerei ucise.

 

„A fost vina lui Cupidon"

 

Dar indignarea față de oribilul caz a atins cote maxime după ce tabloidele locale și unele site-uri au publicat imagini necenzurate cu trupul mutilat al femeii. Unul dintre ziare, Pasala, a publicat fotografiile pe prima pagină cu titlul „A fost vina lui Cupidon", informează Digi24. Asta i-a înfuriat pe oameni, care oricum ieșiseră pe străzi în ultimele luni pentru a cere o schimbare în modul în care societatea și autoritățile se raportează la violența împotriva femeilor. Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a criticat modul în care presa a tratat acest subiect.

Între timp, Procuratura din Ciudad de Mexico a deschis o investigație, în care sunt vizați funcționari publici, pentru că anchetatorii vor să afle cum au ajuns pozele respective la presă. Autoritățile se gândesc chiar să facă din distribuirea imaginilor cu victime o faptă penală.

 

Marșuri împotriva femicidului

 

Femicidul - uciderea femeilor pe motive de gen - a luat amploare în Mexic în ultimii ani. În 2019 au fost raportate 1.006 cazuri, comparativ cu 912 în anul anterior. În ultimii cinci ani, frecvența unor asemenea crime a crescut cu 137 la sută.

Grupurile de apărare a drepturilor femeilor spun că prea puține crime sunt clasificate drept „femicid" și oricum sunt aduși în fața justiției prea puțini dintre autorii lor. Iar în distribuirea de imagini cu acte criminale văd o formă de a pleda în favoarea crimei, care implică senzaționalism, viciu, batjocură, morbid, banalizează violența, amenință demnitatea și dreptul la intimitate și produce revictimizare. Presei i se cere să se comporte „etic".

Mulți oameni au publicat pe rețelele sociale fotografii cu Escamilla când era în viață, uneori plasată în decoruri înfrumusețate, în încercarea de a contracara publicarea imaginilor oribile.

Marșuri ale grupurilor feministe și ale susținătorilor sunt așteptate să aibă loc vineri și sâmbătă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel