Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Români, prinși în infernul din La Palma: „Vizitatorii au blocat totul. Ce se întâmplă dacă ne evacuează și trebuie să plecăm repede?”
WhatsApp
Vulcanul continuă să avanseze spre ocean într-un ritm din ce în ce mai lent, pe măsură ce terenul devine tot mai plat. Fluxurile de magmă depășesc deja 12 metri înălțime, înainte de privirea curioasă a sutelor de vizitatori care nu știu tragedia și angoasa vecinilor care nu știu cât va dura erupția.
Spania. ROMÂNI, prinși în INFERNUL din La Palma: „Vizitatorii au BLOCAT totul. Ce se întâmplă dacă ne evacuează și trebuie să plecăm repede?” . FOTO: capturi publico.es

La La Palma, miercuri a fost ca ziua de marți: cenușă pe cer, magma care se mișcă încet și fără a atinge marea, străzile tăiate, microfoane și camere care urcă pe munți pentru a face cea mai bună fotografie a lavei.

Mulți curioși care se îndreaptă spre vulcan, atrași de forța acestuia și în căutarea poveștii perfecte pentru Instagramul lor. Și drama. Erupția din Cumbre Vieja lasă o imagine a contrastelor, în care catastrofa pentru mii de oameni este la rândul ei spectacolul câtorva. 

El Paso, cel mai mare municipiu și cel mai aproape de gura vulcanului, este plin de turiști. Sunt cei care s-au găsit în această poveste, de parcă și lava și-ar întrerupe vacanțele și planul de a călători insula de la un capăt la altul. Dar există și călători ocazionali care sosesc din alte zone ale Spaniei și ale lumii cu curiozitatea de a vedea totul arzând. De îndată ce părăsiți tunelul care face legătura între est și vestul insulei, puteți vedea cum zeci de oameni se înghesuie în Centro Comercial del Mueble, o unitate cu o esplanadă mare de unde puteți vedea clar cum continuă magma să curgă din intestinele Pământului. 

„Vin din Tenerife”, spune un bărbat cu binoclu. „Aveam programată pentru această dată o călătorie de vacanță în Islanda, doar pentru a vedea vulcanii, dar am anulat. Acest lucru este incredibil", adaugă această persoană care se descrie ca un iubitor de munte. El este situat într-o zonă delicată, îndepărtată de potecă, în centrul populației din El Paraíso. Nu durează mult până sosesc autoritățile pentru a curăța zona. „Nu poți fi aici, este o zonă evacuată”, spun ei. Împiedicarea intrării turiștilor în aceste zone evacuate, dar oarecum îndepărtate de erupție este o prioritate, nu numai pentru siguranță, ci și pentru a evita jafurile în casele care au fost abandonate.

 

Româncă: „Suntem foarte aproape de evacuare”

 

Lângă Todoque, ultimul oraș consumat de limbile de lavă, există o movilă presărată cu camere și telefoane de la profesioniștii în comunicare. La poalele acestui deal puteți vedea cum casele din La Aldea de La Laguna sunt acoperite cu cenușă neagră. Cenușa care are o grosime de 3 cm, conform măsurătorilor Institutului Vulcanic din Insulele Canare (Involcan), care intră în ochi și în gură și se lipesc de piele cu forța.

Cati, o femeie de origine română, mătură cu forță ușa casei sale înainte de trecerea constantă a turiștilor și a jurnaliștilor care se îndreaptă să urce pe munte.

„În acest moment nu ne-au spus nimic de evacuare, dar este adevărat că suntem foarte aproape. Noaptea trecută a fost cea mai rea, a sunat sirena foarte mult”, spune românca.

Soțul ei iese din interiorul casei. Nu durează mult și se plânge de traficul „spionajelor” care își parchează mașinile în fața ușii casei lor pentru a găsi cele mai bune imagini ale vulcanului.

„Am spus Poliției să pună un gard pentru aceste zone, astfel încât să treacă doar vecinii, dar nu ni se acordă nicio atenție. Vizitatorii au blocat totul cu mașinile lor... Ce se întâmplă dacă mâine ne evacuează și noi trebuie să plecăm repede, ce se întâmplă?”, spune românul.

 

Viața evacuaților

 

Astăzi s-au putut vedea cum intră și ies evacuații din mașinile și camionetele din cordoanele poliției. Sunt vecini evacuați care se întorc la casele lor contra cronometru pentru a încerca să salveze unele dintre lucrurile lor. Ei decid nu numai ce să ia cu ei, ci și ce vor lăsa pentru totdeauna în acel pustiu vulcanic. Cabildo de La Palma a stabilit un protocol, astfel încât locuitorii anumitor străzi să poată merge la casele lor pentru a-și colecta bunurile înainte de a ajunge lava. În plus, a permis fermierilor și voluntarilor să fie de acord să-și salveze animalele.

Majoritatea celor afectați se află totuși de cealaltă parte a insulei, adăpostită în cazarma El Fuerte, în municipiul Breña Baja. În urmă cu un an, Ministerul Sănătății a stabilit acolo o bază pentru a efectua teste masive ale Covid-19 și acum este vizuina a mii de oameni care au pierdut tot ce au agonisit o viață. Camerele de televiziune se înghesuie în fața porților barăcii, păzite de soldați care împiedică trecerea. 

Cecilia, rezidentă în Las Manchas, se concentrează pe a explica unde este casa ei, care din câte știe ea este încă în picioare. „Se află într-o zonă numită Las Palmeras, foarte aproape de vulcanul care a erupt în 1949”, descrie ea. „Am ieșit în aceeași duminică și nu am putut să iau multe. Câteva schimburi și nimic mai mult pentru că ne-au spus că, în principiu, ar fi pentru două nopți”. Deși asigură că se descurcă bine cu situația, recunoaște, de asemenea, că de când a ajuns la facilități, durerea osoasă pe care a suferit-o deja s-a intensificat. „Supraviețuiesc cu Tramadol”, spune ea, arătând spre coate și observând duritatea saltelelor de cazarmă. „Tramadol și somnifere”. Soțul ei este unul dintre cei afectați care a trebuit să fie evacuat la spital.

Maria, în vârstă de 60 de ani, nici nu vrea să se uite la televizor pentru că devine foarte nervoasă. „Nu știu nimic despre casă, ce-mi spun ei pe WhatsApp, dar nimic altceva”. În spatele măștii se percepe un zâmbet pentru că, așa cum a fost anunțată, urmează să-și vadă „câinele”, care își petrece zilele cu un voluntar care l-a adoptat. Nu durează mult să scoată telefonul și să arate o fotografie a unui animal dur, cu părul alb, care se uită afară din mașină. „A fost cel mai important pentru mine când ne-au evacuat”. În ciuda a ceea ce a experimentat, Maria este optimistă și apreciază tratamentul militarilor și al membrilor Crucii Roșii. „Nu avem nimic de reproșat. În interiorul răului, aici suntem bine, petrecem orele cum putem, mergem la plimbare la plajă și încercăm să râdem puțin de toate”.

 

Între timp, lava continuă neoprit

 

„Nu poți prezice când va ajunge lava la mare, dar nici nu este important”, este răspunsul lui Raquel Herrera, geolog dintr-o echipă de cercetare de la Universitatea Complutense din Madrid, care a venit la La Palma pentru a desfășura lucrări de teren pentru a consilia Institutul Geologic Național (IGN) și PEVOLCA în luarea deciziilor. „Ceea ce contează este să lucrezi pentru a ști unde vor merge scurgerile de lavă”, spune expertul în timp ce lua măsurători cu o echipă numeroasă de experți din zona La Laguna. 

Lava, în orice caz, continuă de neoprit devastând tot ce îi stă în cale. Deja 150 de hectare au fost devorate de râurile lente de foc și, cel puțin, 320 de clădiri au dispărut. La atingerea zonei Todoque, lava a încetinit considerabil, deoarece curge acolo într-un fel de câmpie, ceea ce a făcut ca magma să se acumuleze atingând înălțimi de până la 12 metri. De-a lungul zilei de miercuri, membrii pompierilor și UME au lucrat fără rezultate pozitive pentru a încerca să răcească lava care se acumulează și să-și abată cursul. 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel