Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Locuitorii unui orășel au spus în cor: "Adio, Vasile!". Românul i-a impresionat din prima zi în care s-a mutat
WhatsApp
Moartea lui Vasile Chiș a întristat comunitatea din Terradillos de Esgueva. Cu lacrimi de tristețe, locuitorii și-au luat adio de la omul "cu mâini de aur și o inimă mare".

Românul în vârstă de 51 de ani a câștigat afecțiunea locuitorilor din Terradillos de Esguerva, având întotdeauna două mâini pregătite să lucreze și o inimă mare. Mulți dintre cei care l-au cunoscut l-au condus pe ultimul drum și și-au luat rămas bun de la el cu toată afecțiunea, relatează publicația diariodeburgos.es.

Povestea lui Vasile, românul care a impresionat o localitate întreagă

 

Vasile a murit pe 6 octombrie, la vârsta de 51 de ani. Trecerea sa bruscă în neființă a provocat un val de emoție și solidaritate în oraș. Vasile și soția sa, Viorica, au ajuns acum 12 ani în căutarea unei vieți mai bune.

"Lucra în condiții proaste la Villatuelda și l-am adus aici să lucreze pentru Consiliul municipal", își amintește Eloísa Muñoz, care la acea vreme era deja primar și care, de-a lungul anilor, a devenit aproape parte din familia lui Vasile. "Mi-a spus „maică”, care în română înseamnă "mamă”, spune el cu lacrimi în ochi. În prime luni, Eloísa i-a ajutat să găsească o casă de închiriat.

Vasile a fost angajat pe post de "băiat bun la toate" în Consiliul Local. Românul era recunoscut în comunitate ca un om săritor, care îi ajuta pe localnici cu diverse treburi prin casă, însă nu întotdeauna le cerea bani.

"Tatăl meu mi-a spus că este întotdeauna dispus să ajute. Atunci când l-am întrebat ce i-a dat pentru ceea ce a făcut, a răspuns mereu: 'un sărut'. Mi s-a părut foarte frumos”, povestește Casilda Lázaro.

Primarul în funcție, Montse Monje, are doar cuvinte de laudă pentru Vasile: "Nu trebuia să-l trimiți la muncă, el însuși știa ce trebuie să facă. O să ne fie dor de el și o să-i simțim lipsa când va crește iarba". Păstrarea perfectă a zonelor verzi a fost una dintre ocupațiile românului. Dar nu numai asta. "La petreceri, el era primul care pregătea lucrurile pentru grătar sau te trezea la șase dimineața cu zgomotul suflantei cu care aduna resturile din noaptea precedentă", își amintește primarul.

Toată lumea îl cunoștea drept "Basilio"

 

Dăruire și generozitatea este ceea ce își amintesc cel mai mult unii dintre vecinii săi. Florencio Muñoz: "Sunt puțini oameni ca el, Te ajuta întotdeauna și nu comenta niciodată nimic”. 

Mărturiile oamenilor care l-au cunoscut exemplifică nivelul de integrare pe care Vasile l-a avut în Terradillos. Vecinii lui îl redenumiseră, și pentru toți el era cunoscut drept Basilio.

Vestea morții sale a avut un impact atât de mare asupra tuturor, încât au sărit în ajutorul Vioricăi, văduva sa. Femeia mărturisește că locul unde va fi îngropat soțul ei este în Terradillos, "pentru că a vrut să fie aici”. Vecinii și primarul au organizat înmormântarea, aducând chiar și un preot ortodox pentru a oficia slujba.

Consiliul municipal a anunțat că o va ajuta pe Viorica în procedurile administrative pentru a se putea califica pentru o pensie. Pentru că acum îi va lipsi compania soțului ei și a inimii sale mari, dar nu și afecțiunea pe care Vasile a câștigat-o printre vecinii săi.

vasile chis roman spania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel