Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania, lovită de 42 de cutremure, în ultimele 12 ore. Oamenii, obligați să-și părăsească locuințele și să doarmă în mașini și parcuri (FOTO + VIDEO)
WhatsApp
Până la 42 de noi cutremure, cu o magnitudine oscilantă între 1,5 și 4,5 grade pe scara Richter, au fost resimțite în ultimele 12 ore, de la ora 21:00 marți și până în primele ore ale acestei dimineți, în provincia Granada, cu epicentre în orașele Santa Fe, Atarfe și Cúllar Vega, aceleași zone afectate acum trei zile de un alt cutremur de 4,4 grade care a provocat pagube materiale.

Cutremurele, care au fost observate și în alte provincii precum Córdoba, Málaga sau Jaén, au provocat scene de frică în rândul populației, iar sute de oameni au ieșit în stradă, atât în ​​capitala Granada, cât și în municipalitățile afectate, unde au rămas până peste miezul nopții, uitându-se complet de starea impusă de pandemia COVID-19.

Citește și Spania, lovită de 42 de cutremure, în ultimele 12 ore. Cele mai dureroase momente din noaptea terorii din Granada (VIDEO)

 

Cutremurele de cea mai mare magnitudine au fost înregistrate aproape consecutiv: la 22:36 un cutremur de magnitudine 4.2, care a fost urmat de un alt seism la 22.44 de aceeași magnitudine. Cel mai intens din acest „roi seismic” a fost înregistrat la 22.54 cu magnitudinea de 4,5. Toate s-au înregistrat la epicentru în orașul Santa Fe și la zero kilometri adâncime, ceea ce a explicat că populația le-a simțit intens.

Acest cutremur a avut încă două replici, una de magnitudine 3,7 la 22:55 și alta de 3,5 la 11:00 p.m. În total, Institutul Național Geografic a înregistrat marți 42 de seisme de la ora 21:00.

 

Aceasta este ceea ce seismologii numesc „roi seismic”, ceea ce înseamnă, în cuvintele cercetătorului de la Institutul Andaluz din Geofícia, José Morales Soto, că „nu există un cutremur principal cu replici, ci o serie de multe cutremure într-un anumit timp că poate fi în zile, săptămâni sau chiar luni. În mod normal, nu există unul care să iasă în evidență de restul”, a spus el în declarații pentru Cadena Ser.

 

Stare de pre-urgență

 

Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus că urmărește cu atenție situația: „Înțeleg îngrijorarea a mii de oameni. Este important să vă păstrați calmul și să urmați sfaturile serviciilor de urgență. Avem încredere că lucrurile vor reveni la normal în curând.”

Primarul din Granada, Luis Salvador, a scris pe Twitter chiar înainte de ora 23:00: „Au mai avut loc două cutremure de 4,1 și 4,3 pe scara Richter în mai puțin de 15 minute. Sunt în contact permanent cu poliția și pompierii”.

 

El a adăugat câteva clipe mai târziu: „În urma celorlalte două cutremure am avut un al treilea care a fost mai lung și cu aceeași intensitate. Există oameni care își părăsesc casele. Vă rugăm să aveți grijă în jurul coșurilor de fum sau a oricărui obiect care ar putea cădea pe stradă”.

Guvernul regional Junta de Andalucia a declarat starea de pre-urgență.

 

Cutremurele din Granada, printre cele mai puternice 11 din lume în ultima săptămână

 

Experții susțin că nu pot exclude o înrăutățire a situației, deși spun că se așteaptă ca zona să fie afectată de o serie de mici cutremure în următoarele câteva zile înainte de o reducere a activității seismice.

Până în prezent, cutremurele nu au provocat vătămări, deși rapoartele de peste noapte au spus că cele mai recente au provocat unele fisuri în clădiri, care vor fi evaluate în mod corespunzător în următoarele ore.

Ultimul mare cutremur al Spaniei a avut loc în apropiere de Lorca, în provincia vecină Murcia, în 2011, când nouă persoane au murit și zeci au fost rănite.

Patru dintre cutremurele din Granada au fost printre cele mai puternice 11 din lume în ultima săptămână.

 

„Suntem foarte speriați”

 

Parcurile și piețele din Granada și orașele din jur, cum ar fi Santa Fe și Atarfe, erau pline de oameni în pijamale care purtau doar ceea ce puteau lua cu ei în goana lor de a fugi de casele lor după ce pământul a început să tremure.

 

Alții au ajuns să caute refugiu în mașinile lor.

Un localnic, care a vorbit după ce a fugit din casa pe stradă cu familia, a spus: „De data aceasta o parte din ferestrele mele s-a crăpat. Au fost o mulțime de cutremure în succesiune rapidă și suntem foarte speriați”.

 

Serviciile de urgență au primit peste 300 de apeluri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel