Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce nu au voie să facă femeile în această zi. Este strict interzis 
WhatsApp
În data de 29 iunie toți creștinii români îi sărbătoresc pe apostolii Petru și Pavel. Sărbătoarea celor doi sfinți vine după o perioadă de post care durează 14 zile, perioadă care diferită în funcție de data la care pică Paștele. Ambii au fost aleși de Iisus Hristos în condiții deosebite, astfel că fiecare dintre ei a primit misiuni speciale.  
sfintii_apostili_petru_si_pavel

Sfintii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în aceeaşi zi deoarece amandoi s-au săvârşit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul. Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreună. Tradiţia a consemnat ziua de 29 iunie ca dată a martirajului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.

 

O serie de obiceiuri și tradiții

 

Cei doi sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, în ziua cinstirii loc având loc o serie de obiceiuri și tradiții.  Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, având puterea de a arunca grindina pe pământ atunci când observă că oamenii se îndepărtează de credința în Isus Hristos. Potrivit tradiției populare acesta apare ca un om obișnuit având straie țărănești, lucrează pământul și crește vite. Cât despre Sfântul Pavel se știe că a pornit în trei mari călătorii de-a lungul vieții, perioadă în care a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Acesta a fost ucis din porunca împăratului Nero în anul 67 fiind amintit de Biserica Ortodoxă în același timp cu Sfântul Petru.

 

Ziua este dedicată cinstirii sfinților și odihnei

 

Având în vedere că Sfinții Petru și Pavel sunt trecuți în calendarul ortodox cu cruce roșie este păcat ca în această zi să speli, să coși sau să calci. Prin urmare, femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul acestora.  Tot în această zi nu se lucrează la câmp fiind o zi dedicată cinstirii sfinților și odihnei. Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere în această zi pentru a nu supăra persoanele în vârstă. 

Tot pe 29 iunie are loc sărbătoarea lupilor care ne spune că nu se pun capcane şi nu se alungă lupii cu focuri de armă pentru că aceste animale trebuie îmblânzite.

 

Fetele poartă talismane

 

O tradiție veche populară ne amintește că până în această zi de sărbătoare nu se scutură merii, ogoarele fiind ocrotite de căderea grindinei. Cucul și privighetorile nu mai cântă începând din ziua în care sunt cinstiți în Biserică Sfinții Petru și Pavel. Pentru a avea spor în casă și sănătate este foarte important să sfințim pachete la Biserică care ulterior se vor împărți. Acestea trebuie să conțină colaci, mere dulci, mere acrișoare și lumânări. Dacă în această zi plouă și tună atunci nucile și alunele vor avea viermi.

Oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul pentru ca aceștia să nu se mai înmulțească. În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul. Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel