Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șapte turiști francezi, blocați în Masivul Bucegi. Intervenția salvamontiștilor, dificilă din cauza riscului de avalanşe
Salvamontiştii din Prahova intervin, sâmbătă, pentru recuperarea a 7 turiști francezi, blocați în Masivul Bucegi. Intervenţia este dificilă din cauza riscului mare de avalanşe. Conform Salvamont Prahova, cele 7 persoane au rămas blocate pe Valea Jepii Mici.
Șapte turiști francezi, blocați în Masivul Bucegi. Intervenția salvamontiștilor, dificilă din cauza riscului de avalanşe

„Zona este foarte grea, cu zăpadă multă și risc de alunecare”, spun salvamontiștii. Turiștii se afla în dreptul cascadei Caraiman, iar salvamontiștii afirmă că zona este expusă riscului maxim. Cei 7 turiști francezi intenționau să ajungă la Babele și nu știau că pe munte zăpada este foarte mare. „Pentru că erau îmbrăcați de stradă și încălțați cu adidași, la jumătatea traseului au rămas blocați și nu au mai putut nici să înainteze si nici să coboare. Au cerut ajutor și acum echipe de salvamontiști din Bușteni și Prahova se deplasează spre ei”, precizează salvamontiştii.

În Masivul Bucegi, meteorologii anunţă risc mare de producere a avalanşelor, de gradul 4 din 5. Conform meteorologilor, la altitudini mai mari de 1.800 metri, stratul de zăpadă este umezit puternic în partea sa superioară, inclusiv în apropierea crestelor și are dimensiuni importante. În partea superioară se întâlnește un strat puțin stabilizat și umed, intercalat cu câteva cruste de gheață și depus peste straturile vechi ce au o rezistență scăzută spre sol, unde se întâlnesc cristale tip cupă, mai ales pe versanții nordici. Vremea caldă și ploile vor favoriza în continuare umezirea și topirea stratului. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de zăpadă din partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca spontan peste cel vechi, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari dacă sunt angrenate straturile subiacente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

[citeste si]

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?