Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusaliile în 2021. Ce nu ai voie să faci de „Cincizecime“ sau Pogorârea Sfântului Duh
WhatsApp
Rusaliile, Cincizecimea sau sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, este ultimul dintre praznicele imparatesti legate de Sfintele Paști. În 2021, rusaliile se celebrează în perioada 20-21 iunie. Iată ce este permis și e nu ai voie să faci în aceste zile. 

Biserica Ortodoxă cinsteşte persoana Sfântului Duh în Duminica Cincizecimii şi a două zi după ea, la sărbătoarea Sfintei Treimi (numită şi Lunea Sfântului Duh). Credincioşii ortodocşi se vor află, pe 20 iunie 2021, în Duminică Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită în popor şi Duminică mare. Această este sărbătoarea anuală a Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Faptele Apostolilor (2, 1-4) mărturisesc despre acest eveniment foarte important din viaţa Bisericii.

Sărbătoarea a fost numită și "Rusalii" de la sărbătoarea trandafirilor din lumea română "Rosalia", consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea sărbătorii de Rusalii este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor

Ce nu ai voie să faci de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt

 

Canonul 20 al Sinodului I ecumenic interzice postul și îngenuncherea în această zi. Pe vremea împăraților bizantini erau interzise spectacolele în circuri și teatre sau orice altă manifestare considerată necuviincioasă. Rusaliile au devenit, pe lângă Paşti, a doua sărbătoare rezervată botezurilor.

Credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.

De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și pedepsi. În popor se spune că acela care nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu  ielele, spirite malefice, care provoacă boala numită “luat din Rusalii”.

Credinţa populară arată că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele.

Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Nu se lucrează în ziua de Rusalii. Cine va încălca această regulă va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarece nu cinstește și nu prețuiește cum se cuvine ziua lor.

Începând cu ziua de Rusalii, timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, și nu e bine să te cerți în această zi.

Se spune că noaptea această nu trebuie să te prindă la răscrucea drumurilor, la marginea pădurii, în munți sau pe malul apelor.

Rusaliile sunt considerate zânele apelor, așa că astăzi nu trebuie să mergi la scăldat sau să faci baie.

Cine nu respectă tradițiile din a două zi de Rusalii va atrage asupra să blestemele ielelor și va avea parte tot anul de necazuri, boală și certuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel