Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care vor munci în străinătate vor avea mai multă siguranță. Firmele, nevoite să respecte noi reguli
WhatsApp
Românii care au de gând să muncească în străinătate vor avea mai multă siguranță ca până acum.
Românii care vor munci în străinătate vor avea mai multă siguranță. Firmele, nevoite să respecte noi reguli

Firmele care îi vor trimite peste hotare vor fi obligate prin lege să respecte noi reguli: să se asigure că au condiții de cazare, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că muncitorii au toate actele pentru țara în care vor lucra și să transmită aceste date Inspectoratului de Muncă.

Scandalurile de anul trecut în care au fost implicați mai mulți români exploatați în străinătate i-au făcut pe guvernanții noștri să se gândească de două ori la condițiile în care acești oameni pleacă la lucru în afara țării, iar pe unii dintre oficialii străini i-au determinat să refacă legislația din țările lor. Este cazul Germaniei și Austriei.

„Au ajuns chiar să pună la dispoziție chartere care duceau femeile din Austria și le luau pe cele din România ca să le înlocuiască. S-au mișcat foarte repede. Situația lor e mai bună decât era anul trecut, dar e loc de mult mai bine. Avem state precum Italia, unde cazurile de sclavie modernă sunt arhicunoscute. Cu siguranță atât firmele care angajează aici, cât și dincolo sunt principalii vinovați”, a precizat Oana Ursache, secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit Știrile PRO TV.

 

„Statul român nu-i poate verifica pe ei ce fac acolo”

 

Noua lege va obliga firmele de recrutări să fie mult mai transparente, așa că vor fi obligate mai întâi să medieze gratuit relația dintre muncitori și angajatorul străin, să le facă asigurare de sănătate, să verifice că au toate documentele de care au nevoie în afara țării, dar și să transmită către Inspectoratele de Muncă mai multe informații: cele referitoare la destinație, adresa angajatorului, locurile în care vor munci oamenii și domeniile de activitate.

Dar asta nu înseamnă că situația este pe deplin sub control.

„Statul român, prin legislația pe care o impune, îi poate verifica doar aici în țară, dar nu-i poate verifica pe ei ce fac acolo și ei, în general, sunt lanțuri de firme, ca păpușile acelea matrioșka. Acum li s-a făcut viața mai grea, dar ei se adaptează”, susține Dumitru Dobrev, avocat.

 

„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități”

 

Autoritățile din România au verificat numai anul trecut peste 340 de firme și au dat amenzi de peste 200.000 de lei.

„La aproximativ un sfert dintre agenții de plasare verificați s-au identificat neconformități. Este obliogatoriu să se prevadă cuantumul salariului, timpul de muncă, timpul de odihnă, regimul orelor suplimentare, durata concediului de odihnă, condițiile de cazare, condițiile de transport”, a precizat Larisa Papp, director Direcția Control Relații de Muncă.

Cei mai mulți români sunt angajați în Europa de Vest, în Germania, Spania, italia și Franța.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel