Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Programul „Noua Casă” începe de la 15 august. Care sunt schimbările și cine poate fi beneficiar
WhatsApp
Românii vor putea să își cumpere, de la mijlocul acestei luni, o locuință prin programul Noua Casă. Guvernul a adus câteva modificări la acest program, printre care creșterea plafonului maxim la 140 de mii de euro. În cazul unui astfel de credit, crește însă și avansul.    

Noua Casă are un plafon maxim de 140.000 euro, mai mult decât dublu față de cel din programul anterior, Prima Casă. Acesta este valabil însă doar în cazul achiziției unei locuințe mai noi de 5 ani, iar avansul pentru acest tip de credit crește cu 10 procente, până la 15%.

Cu toate astea, persoanele care vor să achiziționeze o casă cu un avans de 5%, așa cum era la Prima Casă, vor putea face acest lucru și prin Noua Casă. Plafonul maxim pentru acest avans de 5% este ceva mai mare, de 70.000 euro și poate fi accesat doar pentru achiziția unei locuințe vechi.

Pentru apartamentele vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50%, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60%. Pentru a putea aplica pentru un astfel de credit, beneficiarul trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu deține o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. Dacă deține una, aceasta trebuie să fie achiziționată printr-un alt program, nu prin Prima Casă. De asemenea, românii care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.

Cu ce schimbări vine programul "Noua Casă"

 

Pentru locuinţele noi: creșterea creditului garantat de stat, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro; avansul minim crește de la 5% la 15%; ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60%. Pentru Locuințele vechi: creditul maxim garantat de stat crește de la 57.000 de euro la 70.000 de euro; avansul minim este menținut la 5%; procentul de garantare crește de la 40% la 50%.

La acest tip de credit pot aplica persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp; persoanele care nu au un alt credit ipotecar în derulare. De asemenea, nu există limită de vârstă. Guvernul va aproba în ședința de joi normele de aplicare a programului Noua Casă, vineri se va publica în Monitorul Oficial Convenția-tip cu cei 14 parteneri pe care îi are în acest program, iar de luni se vor putea începe achizițiile prin programul Noua Casă.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel