Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensii speciale. Florin Cîțu spune că Guvernul a ajuns la un CONSENS. Aceasta este DECIZIA
WhatsApp
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat marți seară, că Guvernul a ajuns la un consens în ceea ce privește pensiile speciale, întrucât nu mai pot exista două Românii, iar PNL își dorește un sistem de pensii bazat pe contributivitate.

“Sunt mai multe proiecte în Parlament. Și eu am un proiect care vizează tot ce înseamnă eliminarea pensiilor speciale, care nu include aparatul militar sau pe cei care au primit decizia Curții Constituționale. Sunt mai multe proiecte, cum sunt cele despre impozitare. Vom vedea ce iese din Parlamentul României, până atunci nu știm care este varianta. Este clar că există un conses, în sfârșit, în clasa politică de a face ceva cu acest sistem de pensii speciale. Preferința noastră este să transferăm tot sistemul de pensii către unul bazat pe contributivitate (...) Consensul este acela că nu mai putem avea pensii speciale, nu mai putem avea două Românii și acest lucru se întâmplă datorită nouă, pentru că am ținut acest subiect pe agenda zilei în ultimii trei ani de zile și am tot spus că acest sistem, prin care avem două categorii, oameni care sunt speciali și alții care primesc pensii bazate pe contributivitate trebuie să se sfârșească”, a spus Cîțu, la Digi 24.

Ce se dorește cu noua lege a pensiilor

 

Potrivit ministrului, sensul unei noi legi a pensiilor este acela de a elimina inechitățile din sistemul de pensii.

“Premierul a anunțat deja că se dorește o nouă lege a pensiilor, vom vedea cum va arăta acea variantă. Prefer un sistem bazat pe contributivitate pentru toată lumea, care să arate clar că atât cât ai contribuit la sistemul de pensii, atât vei primi. Să fie o legătură directă între cele două. Sensul unei noi legi a pensiilor este acela de a elimina inechitățile din sistemul de pensii. Va trebui să se facă prin Parlament”, a completat el.

Întrebat în legătură cu declarația făcută de premierul Ludovic Orban, conform căreia ar trebui să existe posibilitatea unor categorii profesionale de a opta pentru vârsta de pensionare și nu să se întâmple ca până acum cu aprobarea șefilor, Florin Cîțu a precizat că acest subiect nu a fost discutat în ședința de Guvern.

“Nu există această intenție, nu s-a discutat în ședința de Guvern sau în altă parte. Deocadata nu se discută despre acest proiect. Singurul proiect care vizează pensiile este cel prin care se încearcă să nu mai există cumult de pensii și salarii în sistemul public. A fost o propunere pe care am făcut-o în acel set de măsuri pentru a reduce presiunea asupra bugetului pentru anul 2020. Propunerea textul de lege trebuie să vină de la Ministerul Muncii și o așteptăm cât mai curând”, a explicat acesta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel