Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ordonanța care a INFLAMAT România după cazul Caracal, în ședința de Guvern. Va fi ABROGATĂ
WhatsApp
Guvernul va decide, în ședința de Guvern de astăzi, asumarea răspunderii pe abrogarea OUG 51/2019, care blochează transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ, ordonanță a cărei abrogare a fost cerută după izbucnirea cazului de la Caracal.
Foto ILUSTRATIV

Guvernul se reuneşte, vineri, în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de lege privind abilitarea Executivului de a emite ordonanţe, dar şi asumarea răspunderii pe abrogarea ordonanţei de urgenţă referitoare la transportul şcolar gratuit al copiilor din judeţe.

Potrivit agendei şedinţei, membrii Executivului vor avea în dezbatere proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, ordonanţa de urgenţă privind siguranţa feroviară, o hotărâre pentru formalităţile de raportare aplicabile navelor la sosirea în şi/sau la plecarea din porturile româneşti şi o altă hotărâre referitoare la declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării ''Varianta de ocolire Bacău''.

Tot în şedinţa de vineri, Guvernul va decide asumarea răspunderii pe abrogarea OUG 51/2019, care blochează transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ. Anunţul a fost făcut, joi, pe Facebook, de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a scris că transportul pentru elevi şi profesori trebuie să intre urgent în sfera serviciilor publice.

"Elevii care fac naveta la şcoală trebuie să aibă la dispoziţie transport public, ca să circule în siguranţă, nu să-şi rişte viaţa făcând autostopul. Nu putem să cerem performanţă copiilor, dacă nu le oferim siguranţă şi condiţii decente în care să înveţe", a afirmat Turcan.

Cazurile crimelor de la Caracal și Gura Șuții mișcă rotițele Guvernului

După izbucnirea cazului de la Caracal, când Alexandra Măceșeanu ar fi fost ucisă după ce a mers cu o mașină de ocazie după ce fusese în ziua respectivă la liceu,  Federația Elevilor din România a solicitat  măsuri de urgență pentru asigurarea transportului pe rutele din zonele rurale, pentru a se preîntâmpina alte tragedii precum cea de la Caracal. Potrivit Federației, mulți elevi din mediul rural din România sunt nevoiți să călătorească la ocazie, întrucât „transportatorii nu practică toate traseele și nu opresc în unele localități”, explicau, atunci, elevii.

Ulterior, și micuța Adriana, ucisă și violată de pedofilul Olandez, ar fi trebuit să se afle într-un microbuz școlar și astfel tragedia ar fi putut fi preîntâmpinată. Însă primarul din Gura Șuții a preferat să folosească microbuzul școlar pentru transportul sportivilor din localitate, și nu al elevilor.

Pe agenda Executivului se mai află, de asemenea, două hotărâri care privesc Trezoreria Statului, una pentru rectificarea bugetului instituţiei pe 2019, iar cealaltă pentru aprobarea bugetului pe anul 2020.

Membrii Executivului vor lua în dezbatere aprobarea mai multor memorandumuri cu privire la: aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene; acordarea de asistenţă Albaniei în operaţiunile de expertizare a structurii clădirilor post-cutremur; evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel