Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moise Guran, pus la zid de Centrul pentru Jurnalism Independent: „Jurnalismul și activitatea politică - două meserii incompatibile”
WhatsApp
Centrul pentru Jurnalism Independent avertizează că acțiunile lui Moise Guran, care a anunțat că renunță la cariera în media pentru a se alătura proiectului USR-PLUS, riscă să afecteze întreaga breaslă a jurnaliștilor. 

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii, cu atât mai mult cu cât acest comportament vine din partea unei persoane care se bucură de o mare notorietate, susține ONG-ul. 

„Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă. În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că situația lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să discutăm despre standardele și normele etice ale profesiei", a transmis Centrul.

 

„Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor”

 

Asta și în contextul în care Guran a susținut că, din toamna anului 2018, a lucrat cu USR-PLUS la programe și, în același timp, a fost și jurnalist. A precizat, însă, că în opinia sa ce a făcut nu este conflict de interese.

„Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic.

Codul Deontologic Unificat menționează că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic". De asemenea, mai prevede și că, „în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa".

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”, a transmis CJI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel