Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mii de muncitori români sezonieri, blocați la granițe. S-au confruntat cu noi provocări în pandemie
WhatsApp
În timpul restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri au fost blocați la granițele interne sau s-au confruntat cu noi provocări în drumul lor spre destinaţia pentru care aveau contractul de muncă: controalele poliției, noile declaraţii de călătorie și schimbarea constantă a regulilor au făcut parte din rutina zilnică.

Au fost şi situaţii în care măsurile introduse pentru prevenirea răspândirii virusului au afectat disproporţionat lucrătorii sezonieri din mai multe ţări UE şi foarte mule exemple au venit dinspre cetăţenii români plecaţi la muncă în condiţii improprii. În Parlamentul European se discută deja despre cum pot fi protejaţi lucrătorii transfrontalieri de astfel de rele tratamente în viitor. De asemenea, pentru că pandemia a făcut evidente şi alte probleme pe care le are de confruntat această categorie de muncitori, eurodeputaţii vor să se îmbunătăţească toate condiţiile de muncă, dincolo de contextul Covid-19.

„Lucrătorii sezonieri, transfrontalieri și de frontieră sunt de fapt esența Uniunii Europene. Ei sunt întruchiparea libertăților fundamentale ale Uniunii noastre”, a declarat Dragos Pâslaru, europarlamentar Renew Europe, potrivit Digi24.

 

Munca grea pe care puţini pot să o facă

 

Muncitorii sezonieri sunt esențiali pentru agricultură și aprovizionare cu alimente. Ei sunt cei  care trec regulat granițele ca să recolteze produse. Muncitorii mobili sprijină, de asemenea, sectoare precum asistența medicală, construcțiile, turismul și multe altele.

Parlamentul European solicită măsuri pentru reducerea lacunelor sociale și legale care amenință securitatea transfrontalieră a lucrătorilor, creșterea inspecțiilor de muncă și asigurarea unei coordonări adecvate a securității sociale. Deputații solicită revenirea la libera circulație a acestor lucrători şi asigurări că oamenii au echipament de protecție și cazare decentă, unde pot menține măsurile de distanțare socială. Aceştia trebuie să aibă acces la informațiile despre riscuri și drepturile lor într-o limbă pe care o pot înțelege.

Parlamentul solicită Comisiei și statelor membre să aplice legile în vigoare de protecție a lucrătorilor. În cazul posibilelor valuri viitoare de Covid-19, eurodeputaţii cer ca UE să fie mai bine pregătită și să protejeze drepturile lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel