Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mesajul unui veteran: Am reparat cu sânge FURTUL politicienilor
WhatsApp
Generalul de flotilă aeriană în retragere Ioan-Radu Theodoru, veteran de război în vârstă de 94 de ani, a declarat că fiecare centimetru pătrat din uniforma sa "este pătat de sângele camarazilor lui", precizând că soldaţii români "au reparat cu sânge toate gafele şi trădările clasei politice". 

Radu Theodoru a urmat Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Bucureşti şi a fost pe front în august 1944, pe când era elev la această instituţie de învăţământ. A primit mai multe decoraţii, printre care şi Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945".

Cum vi se pare că a evoluat societatea românească până acum, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire?

Radu Theodoru: N-aş spune că a evoluat. Gândiţi-vă ce afaceri, ce averi s-au făcut între cele două războaie pe seama statului, pe seama înzestrării armatei. Ştiţi că eu am făcut instrucţie cu soldaţi desculţi la aviaţie, că ne-au trimis în Răsărit pe căruţe şi pe jos până la Volga fără armament anticar, fără motorizate, cu nişte tancuri de batjocură, de râsul Europei? Vă arăt fotografii că vă cutremuraţi, la Cotul Donului. Eu am făcut o troiţă, la Comana, în memoria nefericiţilor căzuţi acolo. Ştiţi că stătea plutonierul de companie şi descălţa morţii ca să dea bocancii celor vii? Să vedeţi picioarele goale ale soldaţilor în viscol, cei morţi, cadavrele. Noi am reparat cu sânge toate gafele şi toate trădările clasei politice, fără niciun fel de rabat. Noi am plătit cu sânge gafele lor şi furtul lor din avutul ţării ăsteia, atunci.

Ce înseamnă să fii patriot?

Radu Theodoru: E aşa de simplu. Te naşti. Nu este un adaos. Este foarte firesc. La mine se motivează şi prin familie. Mă pot desprinde de pământul ăsta în care generaţii întregi de-ai mei sunt acolo, în iarba aia?

Se mai poate vorbi astăzi despre patriotism în România, în societatea actuală?

Radu Theodoru: De ce să nu se vorbească de patriotism? Ştiţi ce se întâmplă? Noi suntem victima războiului atipic, care se duce împotriva noastră, ca naţiune. Trebuie să plecăm din ţară, să lăsăm ţara asta goală ca să vină alţii. Trebuie să scuipăm pe istoria noastră. Trebuie să îmbrăţişăm altă religie sau să fim fără religie, ca să ne desţărăm, în loc de popor să ajungem o populaţie pe această piaţă internaţională a muncii. Şi atunci este firesc să mă apăr, nu numai pe mine, să apăr tot ceea ce ţine de conştiinţa mea istorică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel