Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Măsuri stricte anti-COVID pentru sărbători în Europa. Ce reguli impun țările în care trăiesc comunități de români
WhatsApp
În încercarea de a ţine sub control răspândirea coronavirusului, țările europene caută soluții viabile pe care să le aplice în contextul sărbătorilor de iarnă.
Foto ILUSTRATIV

Guvernul italian a decis, joi, să introducă limitări stricte la călătoriile de Crăciun şi Anul Nou. Cabinetul premierului Giuseppe Conte a convenit asupra măsurilor la o întâlnire care a avut loc la primele ore ale dimineţii, transmite Agerpres.

Mai exact, guvernul a decis să interzică deplasările între regiuni începând cu 21 decembrie.

Cetăţenii nu vor putea să călătorească spre locuinţele lor de vacanţă de pe litoral sau de la munte. Interdicţia va fi valabilă până la 6 ianuarie.

Sunt posibile însă şi excepţii, pentru muncă, motive sanitare şi alte urgenţe. Cetăţenii vor putea totuşi călători pentru a se întoarce la locuinţa lor principală.

Regulile vor fi înăsprite încă o dată pentru Crăciun şi Anul Nou. Autorităţile îndeamnă populaţia să nu călătorească în zilele de 25 şi 26 decembrie şi 1 ianuarie, ci să rămână în oraşele şi comunităţile lor. Există însă şi aici excepţii pentru deplasarea la locul de muncă sau pentru alte situaţii de urgenţă.

În prezent, în Italia există un lockdown parţial, cu trei tipuri de zone de risc. În zonele roşii, cetăţenii trebuie să rămână în casă, dacă este posibil. Până acum, totuşi, cetăţenii au avut permisiunea să călătorească liber în zonele cu cel mai scăzut nivel de risc (zonele galbene).

 

Spania limitează reuniunile de Crăciun și Anul Nou

 

De asemenea, autoritățile din Spania au hotărât că oamenii nu vor putea să se reunească mai mult de zece persoane de Crăciun şi de Revelion şi vor putea să se deplaseze doar în mod excepţional dintr-o regiune în alta pentru a se alătura rudelor lor, a anunţat Ministerul Sănătăţii spaniol miercuri.

Cu scopul de a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, reuniunile între rude nu vor putea depăşi 10 persoane în 24-25 şi 31 decembrie-1 ianuarie, inclusiv copii, a detaliat ministrul sănătăţii Salvador Illa într-o conferinţă de presă.

Din 23 decembrie până în 6 ianuarie, deplasările între regiuni vor fi interzise, excepţie făcând necesităţi esenţiale sau pentru “a face o vizită sau a celebra o zi de sărbătoare” cu familia, a adăugat el.

Regiunile, care deţin competenţe în materie de sănătate, vor putea limita acest motiv de deplasare familială la anumite zile în funcţie de evoluţia pandemiei.

Restricţiile nocturne de circulaţie în Spania continentală vor putea fi relaxate pe regiuni până la ora 01:30 de Crăciun şi în noaptea dintre ani. În prezent, restricţiile încep de la orele 22:00 şi miezul nopţii, în funcţie de regiuni.

Regiunea turistică şi cu populaţie densă Catalonia (nord-est) a anunţat deja miercuri intenţia de a începe restricţionarea circulaţiei de la ora 01:30.

Ministerul Sănătăţii a adăugat că “evenimentele neesenţiale cu aflux important de persoane” nu vor fi autorizate şi că “manifestările fizice de devoţiune sau tradiţionale”, precum sărutările între persoane şi pupatul simbolurilor religioase vor trebui evitate în timpul reuniunilor.

Spania a redus la aproape jumătate incidenţa virusului în noiembrie, dar rămâne una dintre ţările Europei cele mai afectate de pandemie, cu peste 45.000 de morţi şi peste 1,6 milioane de cazuri.

Comisia Europeană a recomandat recent înlocuirea liturghiilor de Crăciun faţă în faţă cu slujbe transmise online sau la televizor.

 

Austria va intra, începând de luni, 7 decembrie, într-o etapă de relaxare a restricțiilor

 

După mai bine de două săptămâni de lockdown, Guvernul austriac a anunțat miercuri că plănuiește să renunțe la o parte dintre măsurile extrem de stricte instituite în contextul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19. 

Ieșirile din timpul nopții – Începând din 7 decembrie se vor aplica în continuare restricțiile privind părăsirea locuințelor pe timp de noapte, între orele 20.00 și 6.00. În acest interval, austriecii pot ieși din casă pentru a merge la serviciu, pentru asigurarea necesităților de bază, pentru îngrijirea altor persoane sau pentru exerciții fizice în aer liber.

În timpul zilei, în locurile publice, oamenii care nu locuiesc în aceeași gospodărie trebuie să păstreze o distanță de cel puțin un metru unii față de ceilalți și să poarte măști de protecție. De asemenea, pe parcursul zilei se pot întâlni în locurile publice cel mult șase adulți și șase copii din cel mult două gospodării diferite.

Trecerea frontierelor – Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a anunțat controale mai stricte la graniță. Până la data de 10 ianuarie, clasificarea zonelor de risc se va face în baza incidenței cazurilor de coronavirus înregistrate într-un interval de 14 zile. Persoanele care ajung în Austria din aceste destinații vor trebui să petreacă o perioadă de 10 zile în carantină, cu posibilitatea ca după cinci zile să facă un test RT-PCR care dacă va avea rezultat negativ va duce la ridicarea carantinei.

Restaurantele vor rămâne închise și după 7 decembrie, cu posibilitatea efectuării de livrări, cu excepția băuturilor alcoolice. Serviciile de livrare a produselor alimentare vor putea funcționa și în timpul nopții. Restaurantele ar putea fi redeschise începând din 7 ianuarie, cu păstrarea unor măsuri restrictive, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Piețele de Crăciun vor fi închise. În perioada sărbătorilor, între 24 și 31 decembrie, va fi permisă organizarea de întâlniri la care pot participa cel mult 10 persoane din gospodării diferite.

Începând din 7 ianuarie, instituțiile de cultură și cinematorgrafele ar putea fi redeschise. Muzeele și bibliotecile se vor redeschise din 7 decembrie.

Practicarea sporturilor de contact va fi în continuare interzisă, iar sălie de sport vor rămâne închise pentru sportivii amatori. Terenurile de sport din aer liber ar putea fi deschise din 24 decembrie, ceea ce înseamnă că de Crăciun oamenii vor putea, inclusiv, să schieze.

Centrele comerciale vor fi deschise începând de luni, cu condiția să existe o suprafață de zece metri pătrați pentru fiecare client. Servirea de mâncare și băuturi în aceste zone va fi interzisă.

De asemenea, școlile și grădinițele vor fi redeschise din 7 decembrie, toți elevii cu vârste de peste 10 ani fiind obligați să poarte măști de protecție. Universitățile vor continua învățământul online

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel