Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mărţişorul, simbolul speranţei şi norocului. Ce nu ai voie să faci de 1 martie ca să îți meargă bine tot anul 2021
WhatsApp
De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile și datinile românești, vechi de mii de ani,  sunt readuse în centrul atenției. În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mâna înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat  la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificății aparte. Albul semnifica masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi. 
martisoare traditii si obiceiuri

Femininul se îmbină cu masculinul, vara se împacă cu iarnă, căldură se întrepătrunde cu frigul creând o uniune perfectă, un simbol perfect. Cu toate acestea, unii etnografi sunt de părere că sărbătoarea Mărțișorului reprezintă de fapt revenirea la viață a naturii după Marele Potop menționat în Biblie.

De asemenea, se spune că persoană care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie (în unele zone mărțișorul se poartă fie pe toată perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la zărirea primului copac înflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoană respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvară. 

 

Poartă noroc și te apară de forțele malefice

 

Mărțișorul este asemenea unui talisman. Poartă noroc. Apară de forțele malefice. Previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Ține deoparte deochiul. Protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Totodată, dacă prinzi șnurul la încheietura mâinii, ai grijă să îl închei într-un nod. Nodul este înzestrat cu funcție protectoare și, în perioada în care porți firul de mărțișor, are puterea de a ține răul departe de ține. La rândul lor, împletiturile te feresc și ele de ghinion și împrejurări nefavorabile.

 

citeste si: Obiceiul Babelor din luna martie 2021. Cum îți alegi „baba”și ce înseamnă 

 

În anumite zone bucovinene sau zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această moneda trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, față care a purtat acea moneda drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul sau rămânea luminos și neted pentru o perioada îndelungată de timp. Și astăzi, în anumite zone ale țării, datină spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărțișor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodată. 

 

 

Ce nu ai voie să faci în ziua de 1 Martie

 

În unele zone din România, oamenii vin cu o serie de superstiții pe care le păstrează cu sfințenie pentru a le merge bine tot anul.  Gospodinele nu au voie să dea cu mătura pentru că se spune că astfel dau afară norocul din casă. Și spălatul este strict interzis de 1 Martie, pentru că astfel se aduce înapoi gerul Babei Dochia.

De asemenea, călcatul este interzis, în schimb femeile au liber la gătit. De mărțișor nu ai voie să te cerți cu nimeni, pentru că riști să ai asemenea dispute până la venirea toamnei. Mamele care agață mărțișorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul sau.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel