Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Leul se PRĂBUȘEȘTE față de euro. Cursul se apropie de 5 lei
WhatsApp
 Analiștii CFA România estimează o depreciere a monedei naționale până la valoarea medie de 4,8243 lei/euro, în următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de asociație, care arată că 80% dintre participanți anticipează o coborâre a leului în perioada menționată.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni privind cursul de schimb EUR/RON este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, în august, cu 5,5 puncte față de luna anterioară, până la valoarea de 42,8 puncte (față de aceeași luna din 2018, Indicatorul a crescut cu 7,2 puncte), potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de societate.

Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 5,3 puncte față luna anterioară, până la valoarea de 61,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la valoarea de 33,3 puncte (față de aceeași luna din 2018, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 9,3 puncte).

56,7% dintre participații la sondaj anticipează o majorare a ratei inflației, iar rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.

În privinta ROBOR-ului la trei luni, 60% dintre participanți estimează o creștere pentru orizontul de 12 luni, în timp ce 13,3 anticipează o depreciere a acestuia, iar 26,7% nu prevăd nicio schimbare în acest context. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 12 luni este de 3,35%.

Rezultatele sondajului arată că există o înrăutățire a percepției privind evoluția mediului extern, anticipațiile privind majorarea primei de risc a României. Astfel, aproape 70% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea prețului CDS (n.r. Credit Default Swap) pentru România. Totodată, există și o înrăutățire a percepției (73% dintre participanții la sondaj) de supra-evaluare a prețurilor real estate în principalele orașe din țara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel