Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Lagăr de români în Germania. Cum erau ținuți sub teroare ca să nu depună plângeri(III)
WhatsApp
Redacția stiridiaspora.ro vă prezintă astăzi noi mărturii cutremurătoare din lagărul de români de lângă Bonn. Oamenii care au lucrat în ferma de lângă Bornheim povestesc cum funcționa caracatița din zonă, iar oamenilor le era teamă să alerteze autoritățile. 

Potrivit surselor noastre, ferma din Bornheim are o vechime de 20 de ani și este deținută de un cuplu de germani. Primii care au ajuns la muncă în deja celebrul lagăr, au fost polonezii, pe vremea când România nu era membră a Uniunii Europene. A urmat apoi aderarea la UE și din acel moment românii au început să sosească tot mai mulți, până în anul 2012 când numărul lor a explodat pur și simplu. De atunci sute de români au muncit constant la Bornheim.

Românii care au lucrat la ferma de lângă Bonn erau descurajați să apeleze la poliție. Pe lângă faptul că ar fi putut pierde banii munciți, în fermă circula zvonul că patronul era fostul șef al poliției din Bonn. Informația nu a fost confirmată, însă doar zvonul a fost de ajuns pentru ca pentru miile de români care au lucrat acolo de-a lungul timpului să se teamă să apeleze la autorități. 

Ținuți sub teroare 

Un fost angajat român al fermei din Bornheim a povestit, sub protecția anonimatului cum erau ținuți sub teroare și nu aveau curajul să meargă la poliție:

"Din câte am înțeles, acest patron a fost șeful poliției din Bonn. Acolo așa se vorbea. Dacă ne duceam la poliție, nu aveam nici o șansă pentru că era cunoscut acolo. Chiar au fost cazuri când s-au mai dus persoane la poliție și s-a blocat totul. Sa vă dau un exemplu: cineva, din ferma de la Bornheim a cumpărat o bicicletă care s-a dovedit pe urmă că era furată de altcineva. El a fost arestat pe stradă, i-au pus cătușele. Când poliția a aflat că este de la ferma din Bornheim l-au eliberat imediat. A fost o confirmare a ceea ce auzisem noi, că patronul este știut de poliția de acolo și ar fi fost chiar șeful poliției," a povestit o muncitoare. 

Mitul patronului-fost șef al poliției din Bonn este confirmat și de un alt muncitor, care a lucrat în altă perioadă la Bornheim:

"Da, așa este. Asta am auzit și eu.(că a fost șeful poliției-n.r.). S-a chemat poliția la un moment dar, dar au venit când noi eram pe câmp, la muncă. Nu s-a întâmplat nimic, va dați seama. Noi nu eram lăsați să plecăm de pe câmp," a povestit muncitorul. 

Primele urmări ale reportajelor stiridiaspora.ro 

Ca urmare a informațiile dezvăluite în episoadele anterioare de redacția stiridiaspora.ro, conform cărora doi români au murit în ultima lună la ferma din Bornheim, Guvernul României a demarat o anchetă prin ministerele de resort. Primele informații dezvăluite de redacția noastră au fost deja confirmate oficial. Coform rezultatelor anchetei oficiale, unul dintre românii morți a murit după ce a fost acceptat la muncă într-o stare a sănătății precară.

În primul episod, conform surselor noastre, bărbatul ar fi cerut ajutor, însă salvarea nu a fost chemată de patron. Deocamdată nu există o clarificare oficială în acest sens. 

Reluăm imaginile de la ferma din Bornheim:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Abuzuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel