Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klus Iohannis, decizie definitivă privind numirea procurorilor-șefi. Nu mai e loc de întors
WhatsApp
Decretele de numire a noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT, au fost publicate, joi seara, în Monitorul Oficial.
Consulate generale noi înfiinţate în Germania. Iohannis a semnat decretele

Decretele de numire a procurorilor șefi au fost publicate în Monitorul Oficial nr.136 din data de 22 februarie 2020.

Președintele Iohannis a semnat, joi, cele trei decrete, a anunțat Administrația Prezidențială:

Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Șeful statului a decis să-i numească pe cei trei, deși, procuroarele Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu au primit aviz negativ de la Consiliului Superior al Magistraturii. Crin Bologa a fost singurul care a fost avizat pozitiv. Avizele Consiliul sunt consultative.

„Trei candidați pe care îi consider foarte buni”

 

Iohannis a spus, joi, la Bruxelles, că selecția celor trei procurori-șefi, numiți prin decrete prezidențiale, a fost bine organizată, transparentă și corect făcută. „Trei candidați pe care îi consider foarte buni”, a spus Iohannis, care a admis că a ținut cont și de avizul CSM.

„Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut. Numărul foarte mare de candidați care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiție deschisă. După ce propunerile ministrului au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri ușor diferite. Avizul CSM mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de ministrul Justiției. Foarte important de subliniat: că s-a încheiat interimatul la marile parchete, se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat, care nu a permis procurorilor să își facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile”, a spus Klaus Iohannis.

„Pe de altă parte, m-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni. (...) Există o recomandare să se țină cont de avize, am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, care a venit cu completări și lămuriri, am citit și ce a scris CSM”, a mai spus președintele, informeză Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel