Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, RĂSPUNS pentru Dacian Cioloş şi ministrul Educaţiei: "Ba trebuie să ne îngrijorăm"
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă va iniția un nou pact național pentru educație așa cum a propus Dacian Cioloș, că va prezenta în fața partidelor un proiect finalizat în acest domeniu și anume „România Educată”.
presidency.ro

„Este un lucru important să discutăm despre educație. E extrem de important. Probabil și în lumina celui mai recent studiu PISA, în care România a dovedit că nu a făcut progrese, dimpotrivă a înregistrat regrese. Aceste chestiuni pentru mine și echipa mea nu sunt noi. Eu am spus-o și public, la începutul primului meu mandat, că educația din România are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul «România educată». Atunci când vom avea concluziile consolidate ale proiectului, vom ajunge în faza în care voi prezenta partidelor acest concept despre educația din România și atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic pentru a implementa ce conține proiectul România educată. Atunci se va vedea majoritatea din Parlament”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, chestionat cum comentează propunerea lui Dacian Cioloș.

Șeful statului a mai precizat că România Educată este un proiect care nu trebuie gândit electoralist, ci o necesitate pentru reforma educației în România.

„Eu să evit să aduc în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie electorală sau să aduc o stiruță pe Facebook. O condamnare paușală nu ajută pe nimeni. Avem multe școli foarte bune, avem mulți profesori foarte buni, copii cu rezultate extraordinare la olimpiade. În partea cealaltă avem discrepanță în edicația între mediul urban și rural. Toate acestea trebuie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, și eu sunt foarte hotărât să merg mai departe cu România educată și să avem un sistem mai durabil și real mai bun”, a explicat Iohannis.

Președintele Iohannis a adăugat că ar trebui să fim îngrijorați de rezultatele testelor PISA, în contextul afirmațiilor ministrului Educației Monica Anisie prin care spunea opusul.

„Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrijorat de la început, de aceea am început România educată. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o măsură punctuală, nici măcar printr-o lege”, a conchis șeful statului.

Dacian Cioloș a afirmat că președintele Klaus Iohannis trebuie să inițieze un nou pact național pentru educație prin care să existe un angajament al partidelor că va fi păstrat același ministru al Educației minimum cinci ani, indiferent cât de des se schimbă guvernele și de culoarea lor politică.

59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

În urma acestor rezultate, se apreciază că gradul de analfabetism funcțional este mare: 44% dintre elevi nu înțeleg ce citesc.

România ocupă în clasamentul PISA locul 47 din 79 de țări, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel