Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia: Mișcarea 5 Stele (M5S) ar fi colectat ILEGAL datele alegătorilor printr-o aplicație FACEBOOK
WhatsApp
Mişcarea 5 Stele (M5S), partid aflat la guvernare în Italia, acuzat că ar fi folosit în secret metode similare cu ale Cambridge Analytica pentru a colecta înainte de alegeri date confidențiale despre electori.

Mişcarea 5 Stele (M5S), partid aflat la guvernare în Italia, a folosit în secret metode similare cu ale Cambridge Analytica pentru a colecta date în masă despre profilurile votanţilor înaintea unor alegeri din 2013 şi 2014, conform unor relatări din media, preluate de DPA.

Colectarea de date a fost făcută printr-o aplicaţie de Facebook dezvoltată de Casaleggio Associati, o obscură companie de internet care gestionează infrastructura online a partidului, a scris site-ul Linkiesta.

Dezvăluirea făcută de Linkiesta a apărut prima dată miercuri, iar joi a fost preluată de media naţionale italiene.

Respectiva aplicaţie de Facebook a fost promovată ca un mijloc de a sprijini M5S, dar a permis firmei Casaleggio Associati să aibă acces la datele personale ale utilizatorilor, dar şi ale prietenilor de pe Facebook ale acestora, conform Linkiesta.

Datele colectate au inclus adrese de email şi de locuinţe, numere de telefon, coduri fiscale şi orientări politice şi religioase. Linkiesta a publicat şi dovezi ale acestui proces.

"Exclusiv: Casaleggio a furat date personale ale utilizatorilor de Facebook cu trei ani înainte de Cambridge Analytica", a scris site-ul, citând ca sursă un fost angajat al Casaleggio, Marco Canestrari.

Într-un alt articol publicat joi, Linkiesta citează un comunicat din partea Casaleggio Associati în care aceasta respinge orice paralelă între activitatea sa şi cea a Cambridge Analytica.

Casaleggio Associati a precizat că utilizatorii şi-au distribuit datele voluntar şi a anunţat că va da în judecată Linkiesta. Site-ul a răspuns că firma a folosit date de la prieteni de Facebook ai utilizatorilor fără ca ei să fi fost informaţi, relatează AGERPRES.

Aplicaţia de Facebook a fost lansată înainte de alegerile generale din 2013 în urma cărora M5S a explodat pe scena politică, obţinând circa 25% din voturi, şi a fost folosită din nou pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2014. În prezent nu mai este activă.

Casaleggio Associati este condusă de Davide Casaleggio, fiul unui fost co-fondator al M5S, Gianroberto Casaleggio, între timp decedat. Celălalt fondator al partidului este actorul de comedie Beppe Grillo.

Cambridge Analytica, o firmă de consultanţă cu sediul la Londra, s-a prăbuşit imediat după dezvăluirile din 2018 conform cărora a oferit date colectate necorespunzător de pe Facebook unor campanii politice din diferite ţări ca mijloace de manipulare a opiniei publice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel