Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Imigrare români. Dumitru Sandu dezvăluie un motiv dureros
WhatsApp
Prof. Dumitru Sandu specialist în problemele migrației și sociolog a dezvăluit, la interviurile Stiridiaspora.ro, care a fost cauza reală a migrației masive spre Occident. 

 Numărul tot mai mare de români care aleg să trăiască în străinătate a devenit subiectul unor analize sociologice ample. Profesorul Dumitru Sandu a declarat că timp de 20 de ani, migrația a fost de supraviețuire. "E migrația reacție la schimbare, dar este reacție de nemulțumiri acumulate. Și prima etapă a migrației românești de după 90 până prin 2010, zicem noi, a fost migrație de supraviețuire: 'plec ca să am cu ce trăi, să trăiesc mai bine', dar în principiu era migrație de supraviețuire", a declarat sociologul.

"Să optimizăm migrația"

Profesorul Dumitru Sandu a declarat că migrația nu trebuie oprită.

"Ținta este ce e de făcut în așa fel încât nu să oprești migrația, pentru că râurile trebuie să curgă, să aibă beneficii și cei de acasă și cei din străinătate și țara de origine și țara de destinație și comunitatea de origine și familia. Să ai un gen de joc, nu de sumă nulă, ci de câștiguri multiple în diferite puncte. La prima vedere e o utopie, la o abordare analitică nu mai este o utopie. Se poate. Deci ținta către care e bine să tindă politicile publice din România și noi în calitate de oameni care facem cercetare în zonă, este să optimizăm migrația. Dar ca să facem lucrul ăsta trebuie să ajuți la înțelegerera migrației în spațiul public în așa fel încât să o poți influența. Și pornim de la obstacolele. Care sunt în clipa de față obstacolele? (...) Ai nevoie de un diagnostic bun. Tratament cum trebuie nu poți să faci decât dacă ai un diagnostic bun. În clipa de față, una dintre marile probelme este că diagnosticul sau nu e sau e superficial", a mai spus Dumitru Sandu.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel