Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Românii care vor să plece în Grecia simulează simptome de COVID-19 pentru a obține testul necesar la trecerea graniței
WhatsApp
Spitalele din ţară, oricum sufocate de numărul tot mai mare de îmbolnăviri, au început să se confrunte cu un fenomen halucinant. La Urgenţe, apar din ce în ce mai des pacienţi falşi. Oameni care simulează simptome de coronavirus doar pentru a obţine testul cu care să poată pleca în vacanţă, în Grecia. Multe centre de testare nu mai au locuri disponibile. Şi în plus, la spital, testarea este gratuită. Medicii atrag atenţia că astfel de gesturi iresponsabile pot răpi şansa la viaţă bolnavilor. 
Foto ILUSTRATIV

Cum vacanţa în Grecia nu mai poate aştepta, mulţi turişti îşi deschid singuri calea spre paradisul elen. Merg la spital, la Urgenţe, şi mimează boala în faţa medicilor.

„Declararea unor simptome care nu mai sunt prezente, dar care au fost prezente zilele trecute. Şi anume: am avut durere în gât sau mi-am pierdut gustul şi mirosul sau am avut febră, dar am luat antitermice şi nu mai am”, a declarat Marius Pascu, coordonator UPU Pitești, potrivit Observator.

Fenomenul a luat amploare în Argeş, judeţ aflat pe primul loc în topul îmbolnăvirilor în ultimele zile. 93 de oameni au fost depistaţi pozitiv numai în ultimele 24 de ore. Medicii fac muncă de detectivi ca să îşi dea seama cine minte.

„Pentru noi, e o sarcină dificilă să separăm pacienţii cu simptome minime de falşii pacienţi pentru că, într-adevăr, simptomatologia uneori capătă un tablou clinic destul de diferit de ceea ce ştiam la început”, a adăugat Pascu.

 

Kiturile de testare se epuizează rapid

 

La Spitalul de Urgenţă Piteşti se testează, în medie, 220 de oameni pe zi. Printre ei se strecoară şi mulţi pacienţi falşi. La centrele de testare, lista de programări e plină. În plus, la spital, oamenii obţin biletul spre vacanţă gratuit. Dar kiturile de testare se epuizează rapid, iar medicii vor fi obligaţi să taie din banii necesari pentru tratamentul bolnavilor.

„Probabil că o să tăiem de la materiale sanitare, de la medicamente”, spune Florina Dinu, director financiar Spitalul de Urgență Pitești.

Certificatul medical a ajuns cel mai căutat document al verii. Iar testarea pentru vacanţă a ajuns să se reflecte în statisticile Covid-19. În Prahova, cele mai multe noi cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate la turiştii care îşi programaseră concediul în Grecia.

„Undeva la 28 sau 30 de teste care ne-au sosit de la diverşi agenţi economici care sunt autorizaţi la punctele de recoltare ale societăţilor respective medicale din Prahova. Sunt cel puţin opt puncte de recoltare de care ştiu sigur că au recoltat pentru PCR”, declară Bogdan Nicu, director DSP Prahova.

 

La Vama Promachonas se vând certificate false

 

Vecinii bulgari au găsit o altă scurtătură spre insulele greceşti. La Vama Promachonas se vând certificate false cu rezultate negative la coronavirus cu doar 40 de euro. Tocmai din acest motiv, Grecia nu mai acceptă buletinul de analize decât de la anumite laboratoare. Iar dacă numărul de pozitivi continuă să crească, nu e exclus să închidă acest punct de trecere al frontierei.

O altă veste proastă pentru noi vine de la Viena. Austria suspendă de joi legăturile aeriene cu 10 ţări. Printre ele şi România.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel