Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Geta Brătescu, celebrată de Google cu un doodle special. Cine a fost marea româncă
Google România o sărbătorește pe artista româncă multidisciplinară Geta Brătescu în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 95 de ani.
Georgeta Bratescu

Geta Brătescu a fost artist plastic, fotograf, eseistă și scriitoare din România. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.

Considerată unul dintre primii artiști conceptuale din România, Brătescu a ajuns la proeminență internațională printr-o serie de expoziții care sărbătoresc cariera sa prolifică din anii '80.

Georgeta Ann Comănescu pe numele său complet s-a născut la 4 mai 1926. A lucrat ca ilustratoare de carte pentru copii în anii 1950. Apoi, mai târziu în anii 50, s-a alăturat Uniunii Artiștilor Plastici, o organizație de stat prin care a călătorit în țară pentru a schița românii în viața lor de zi cu zi.

O dovadă a talentului ei în design, la începutul anilor ‘60 a fost numită director artistic al prestigioasei reviste literare Secolul 20.

Dar în studio Brătescu a creat o mare parte din lucrările sale cele mai cunoscute într-o varietate de medii, inclusiv desen, fotografie, film și colaje de materiale obișnuite. Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București, acordat pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românești contemporane.

În 2017, la amurgul carierei sale de șapte decenii, Brătescu a primit onoarea de a reprezenta România la prestigioasa Bienală de la Veneția, iar în același an i s-a acordat Ordinul Național „Steaua României”, cea mai înaltă onoare civilă a țării. Pe 19 septembrie 2018, marea artistă a decedat.

[citeste si]

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
DCBusiness.ro | 7 mai 2021, 23:11
PLANTA MINUNE care vindecă peste 150 de BOLI