Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Galaktoboureko, plăcintă grecească cu lapte și griș. O combinație divină, cremoasă pe interior și crocantă la exterior
Galaktoboureko, plăcintă grecească cu lapte și griș, este un preparat simplu de făcut și în același timp foarte delicios: cremos pe interior și crocant pe exterior.
Galaktoboureko, plăcintă grecească cu lapte și griș. O combinație divină, cremoasă pe interior și crocantă la exterior

Galaktoboureko este unul dintre cele mai tipice deserturi din produsele de patiserie grecești. Practic este foietaj cu o cremă delicioasă. Cel pe care vi-l prezentăm în acest material este clasicul galaktoboureko, întrucât în Grecia se prepară diferit în funcție de zonă. 

Ingrediente:

6 ouă

300g zahăr

150 g griș

250g unt

1 lingură coajă de lămâie rasă

1 lingură coajă de portocală rasă

1 l lapte

10 foi de plăcintă

1 pahar de apă

1 lingură suc de lămâie

5 linguri de zahăr

1 lingură scorțișoară măcinată

 

Galaktoboureko, plăcintă grecească cu lapte și griș - Mod de preparare

 

Batem ouăle cu zahărul până când se face puțină spumă. Continuăm să batem încă 2 minute în timp ce adăugăm grișul, sucul de lămâie, coaja de lămâie rasă și de portocală. Continuăm să batem și adăugăm laptele și cele 2 linguri de unt topit. Batem încă vreo 6 minute până când este ca o cremă ușoară.

Urmează să preîncălzim cuptorul la 180º C, astfel încât atunci când punem galaktoboureko să fie fierbinte.

Introducem umplutura anterioară într-un vas și încălzim la foc mediu timp de 3-4 minute până când este ca un beșamel, amestecând mereu, astfel încât să nu existe bulgări în cremă.

Scoatem de pe foc și îl lăsăm să se răcească.

Întindeți jumătate din foile de plăcintă cu unt și puneți-le într-o tavă unsă anterior cu unt. Foile vor fi suprapuse, în acest caz sunt 5 foi și îl lăsăm să iasă în părțile laterale ale tăvii.

Restul foilor de plăcintă vor fi pentru acoperire.

Adăugăm crema de lapte. Distribuim uniform, fără goluri și fără bule de aer. Și la final acoperim crema cu marginile restului de foi.

Acoperim tava cu restul foilor apăsând puțin, astfel încât să nu rămână aer și marcăm ușor aluatul cu un cuțit desenând niște romburi sau pătrate.

Punem galaktoboureko la 180º C timp de aproximativ 30 de minute până când crema se coagulează și aluatul devine auriu.

Pregătim siropul introducând apa într-o cratiță și când fierbe adăugăm zahărul și lingura de lămâie timp de 10-15 minute la foc mediu până când este cu consistența și culoarea mierii.

O lăsăm să se tempereze pentru a o adăuga când scoatem plăcinta din cuptor.

Scoatem plăcinta din cuptor și adăugăm siropul. Lăsați-l să se răcească 2-3 ore și serviți-l presărat cu puțină scorțișoară (acest lucru este opțional).

 

[citeste si]

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?