Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. Cea mai amplă GREVĂ din ultimii 24 de ani. Metroul și gările, ÎNCHISE
WhatsApp
În Franţa, a început astăzi cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani, iar segmentul cel mai afectat este cel al transporturilor. Miza greviştilor este să-l forţeze pe preşedintele Macron să renunţe la proiectul său de reformare a sistemului de pensii.
Sursa foto: captură Știrile PRO TV

Mişcarea de protest, care s-ar putea prelungi până la Crăciun, aminteşte de grevele din 1995, care au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul de atunci să renunţe la reformarea sistemului de pensii.

Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi "vestele galbene", toţi au făcut un apel în favoarea unei greve pe perioada nelimitată.

Mişcarea afectează în special transportul în comun în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou sunt închise. De asemenea, au fost anulate 90% din trenurile de mare viteză şi 80% din trenurile regionale.

 

Rata de participare la grevă de peste 50% 

 

„Nu blocând țara faci lucrurile să progreseze. M-am săturat să fiu ostaticul protestelor, chestia asta mă scoate din sărite!”, a spus un bărbat, potrivit Știrile PRO TV.

„O să plec mai devreme de la muncă, n-am de ales. Ar trebui asigurat un trafic minimal, dar trenurile nu vor circula deloc, aşa că, pardon de expresie, pur şi simplu îşi bat joc de noi! Or avea ei motive întemeiate să facă grevă, dar pedepsesc pe toată lumea!", a mai spus un alt bărbat.

În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de peste 50% și de până la 80% în zona Parisului.

Reforma sistemului de pensii, una dintre ambiţiile preşedintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale ori pensii complementare.

 

Cei mai mulţi francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor

 

Femeie: „Pentru 40 de ani de muncă, simulatorul arata că, dacă până acum primeai o pensie de 2.281 de euro, cu sistemul nou vei lua 1.717 euro. Valoarea pensiei se baza pe veniturile din ultimele 6 luni dinaintea pensionarii, în timp ce, în viitor, se va lua în calcul veniturile din toată perioada lucrată. Şi cum, de-a lungul timpului ai şi ani în care câştigi mai puţin, pensia va fi mai mică."

Bărbat: „Chiar dacă nu aveam cine ştie ce salariu, era un pachet de beneficii, care include pensia. Eu unul mă aştept la o pierdere de 15-20%."

Într-o contradicţie grăitoare, sondajele de opinie arată că, deşi cei mai mulţi francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin de asemenea greva.

Sindicalist CFR: O să fac grevă 3 săptămâni dacă e nevoie şi să nu credeţi că am economii în bancă. Nu mă zbat pentru pensia mea, ci pentru copiii şi nepoţii mei, fiindcă reforma asta nu anunţa vremuri bune pentru ei.

Rămâne de văzut dacă, în ajun de sărbători, guvernul va rezista presiunilor enorme exercitate de grevişti.

 

Magazinele și băncile s-au pregătit pentru proteste

 

Magazinele și băncile din apropierea Gării de Nord din capitala Franței s-au pregătit pentru protestele de joi, acoperindu-și ferestrele cu scânduri de lemn.

Totodată, demonstranții s-au confruntat cu poliția într-o încordare tensionată la Lyon, joi, în timp ce protestele împotriva reformei pensiilor președintelui francez Emmanuel Macron au avut loc în toată Franța.

Imaginile de la fața locului arătau poliția folosind gaze lacrimogene și scuturi pentru a împinge înapoi protestatarii.

Peste 200 de demonstrații sunt planificate în toată țara. 

La Paris au fost dislocați 6.000 de polițiști, iar autoritățile au emis un decret prin care interzice adunarea protestatarilor pe Champs-Élysées sau la secțiile de poliție.

Până la amiază, poliția a reținut 18 persoane pentru a le interoga și a efectuat 3.119 de verificări preventive în capitala Franței.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel