Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul consilier al lui Donald Trump, condamnat la închisoare
WhatsApp
Un judecător federal american l-a condamnat astăzi pe Roger Stone, fostul consilier al lui Donald Trump al cărui proces a declanşat o polemică din cauza intervenţiei preşedintelui SUA, la trei ani şi patru luni de închisoare.

Acest lucru se întâmplă după ce a fost găsit vinovat, printre altele, că i-a minţit pe membrii Congresului în timpul anchetei privind ingerinţa rusă în alegeri, potrivit Agerpres.

Departamentul Justiţiei, care susţine că nu a acţionat în urma sugestiilor preşedintelui, a schimbat recomandarea iniţială a procurorilor care au instrumentat cazul, privind o condamnare de şapte până la nouă ani împotriva lui Stone, găsit vinovat în noiembrie de mai multe capete de acuzare.

Recomandarea Departamentului Justiţiei, privind o sentinţă între trei şi patru ani, a fost respectată în cele din urmă de judecătorul federal Amy Jackson.

„El nu este urmărit, aşa cum au afirmat unii, pentru că l-a apărat pe preşedinte. El este urmărit pentru că l-a acoperit pe preşedinte", a declarat ea după pronunţarea pedepsei, exprimându-şi satisfacţia că "adevărul există şi contează mereu".

 

Au cerut o pedeapsă de 7 până la 9 ani de închisoare

 

Săptămâna trecută, procurorii federali care instrumentau cazul, au cerut o pedeapsă de 7 până la 9 ani de închisoare împotriva lui Stone.

Donald Trump s-a grăbit să denunţe o "eroare judiciară" şi a lăsat în suspensie posibilitatea unei amnistii prezidenţiale pentru acest consultant în vârstă de 67 de ani.

A doua zi, Departamentul Justiţiei a anunţat public că găseşte recomandarea "excesivă" şi a sugerat o sentinţă între 3 şi 4 ani de închisoare. Dezavuaţi, cei patru procurori federali au renunţat la dosar.

Reacţia preşedintelui nu a întârziat: "Felicitări ministrului justiţiei Bill Barr pentru că a preluat frâiele unui dosar total scăpat de sub control!".

Procurorul general al SUA a dat asigurări că afirmaţiile preşedintelui nu au avut niciun impact asupra serviciilor sale, dar a precizat că afirmaţiile lui Trump îi fac munca "imposibilă".

 

Acuzațiile aduse lui Stone

 

Roger Stone a fost găsit vinovat că a exercitat presiuni asupra martorilor şi a minţit Congresul privind contactele sale cu organizaţia WikiLeaks, pe tema e-mailurilor democrate piratate în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Practic, el a primit 40 de luni de închisoare pentru obstrucţie, 18 luni de închisoare pentru şapte capete de acuzare legate de influenţarea martorilor şi 12 luni de închisoare pentru declaraţii false.

Judecătorul a decis însă ca el să execute 40 de luni de închisoare, pedeapsa cea mai mare. În plus, el va trebui să plătească o amendă de 20.000 de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel