Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eugen Teodorovici: „Putea fi evitat anul trecut deficitul acela de 4,6%”
WhatsApp
Deficitul de 4,6% din PIB din 2019 putea fi evitat, dar au fost în mod nejustificat crescute chetuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, a afirmat astăzi fostul ministrul al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după şedinţa de audiere a ministrului propus pentru preluarea portofoliului de la Finanţe, Florin Cîţu.

„Putea fi evitat anul trecut acel 4,6% pe care domnul Cîţu l-a realizat. De asta am şi propus în mod public şi astăzi în Comisia reunită o comisie de anchetă care să pună foarte clar toate datele pe masă. Să fie chemaţi la această comisie de anchetă prim-ministrul Dăncilă. Eu am să merg acolo ca ministru de Finanţe pentru a discuta despre programarea şi execuţia anului trecut la 10 luni şi după aceea şi domnul Orban şi domnul Cîţu pentru a explica felul în care ultimele două luni din anul 2019 s-au desfăşurat.

Pentru că eu am elemente rezonabile să cred că au fost în mod nejustificat crescute chetuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, 4,6% cum spuneam, pentru ca în acest an să pozeze în salvatorii naţiunii. Este o practică care ne va costa foarte mult în anii care urmează”, a spus Eugen Teodorovici.

 

Teodorovici: „Vin public cu toate aceste măsuri”

 

El a afirmat că aceste deficit ar putea atrage o deteriorare a ratingului şi implicit dobânzi mai mari, iar din acest motiv actualul ministru al Finanţelor se împrumută mai mult în această perioadă.

„Cu mare drag discutăm despre ce s-a întâmplat anul trecut în orice comisie, mai ales despre rectificarea bugetară din vară, despre notele pe care le-a pus domnul ministru în guvern care spuneau că există pericolul să se depăşească deficitul de 3%, ce măsuri trebuia să ia şi nu a luat din vară. Notele pe care le-a primit domnia sa în minister că deficitul ar putea să se ducă la 4,1%. Facem acea comisie de anchetă şi vin public cu toate aceste măsuri”, a spus Florin Cîţu în cursul audierilor.

De asemenea, Florin Cîţu a menţionat că buffer-ul valutar al României este mai mare cu 3 miliarde de euro decât l-a lăsat Eugen Teodorovici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel