Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eşti român şi vrei să candidezi în ITALIA? Ce trebuie să faci
WhatsApp
Ambasada României în Italia vine cu informaţii pentru cetăţenii români care doresc să candideze la alegerile din peninsulă. Cum se pot înscrie românii în cursa electorală din Italia şi ce trebuie să aibă în plus faţă de candidaţii italieni.

"Pentru a se putea prezenta în fața electoratului, candidații români care doresc sa candideze la alegerile din Italia trebuie să fie înscriși pe listele electorale suplimentare și, în plus față de candidații italieni, trebuie să prezinte un document eliberat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de la București.

Eliberarea adeverințelor nu se poate face prin ambasadele sau consulatele românești din străinătate ci direct la AEP", transmite Ambasada României în Italia.

 

Cum se obţine adeverinţa electorală de la AEP?

 

"AEP eliberează, pe baza unei solicitări scrise, adeverințe cetățenilor români interesați să-și depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene. Acestea se eliberează în urma realizării de către AEP a verificării drepturilor electorale ale solicitanților", mai precizează Ambasada.

Solicitările trebuie să conțină datele personale ale celor interesaţi, respectiv: CNP; tip, serie, nr., act de identitate, respectiv locul, data nașterii și domiciliul din România, dacă este cazul.

Solicitările se pot face și pe email, la adresa [email protected] sau [email protected]. Acestea trebuie să fie individuale, datate, semnate olograf și însoțite de o copie a unui act de identitate românesc valabil.

"AEP poate transmite solicitanților adeverințele utilizând două opțiuni în funcție de dorința acestora: în format electronic, prin e-mail; prin ridicarea în original de la sediul AEP de către o persoană indicată în prealabil de către solicitant, fără a fi nevoie de o împuternicire în acest sens.

Precizăm că eliberarea adeverințelor este gratuită. Procesarea unei solicitări implică verificarea datelor la Direcția de Evidență a Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", potrivit aceleiaşi surse.

"Termenul de soluționare este de 48-72 de ore de la momentul înregistrării solicitării, cu condiția ca cererea să conțină toate informațiile solicitate.

Procedura privind eliberarea de adeverințe poate fi consultată și pe site-ul web al AEP.

Adeverințele, în limba română, trebuie traduse în limba italiană și apostilate, se mai arată în comunicatul Ambasadaei României în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel