Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
E OFICIAL: Pașaport COVID la nivel european, de la 01 iunie
WhatsApp
Pașaportul COVID va fi valabil la nivel european începând cu 01 iunie. Se va numi adeverință electronică verde și va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Vezi aici cum va arăta pașaportul COVID (adeverința verde), cu ajutorul căreia vom putea călătorii în Europa (galerie FOTO)

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.”

Pașaportul COVID / adeverința electronică verde ar trebui să fie gata de la 01 iunie

 

Certificatul de vaccinare european ar trebui să fie gata de utilizare la 1 iunie, susţine vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, în contextul în care executivul UE urmează să prezinte miercuri o propunere în această privinţă, informează Agerpres.

Iniţiativa executivului UE va fi prezentată de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de comisarii europeni Thierry Breton (piaţă internă) şi Didier Reynders (justiţie).

Cu o astfel de dovadă a vaccinării anti-COVID-19 - sau 'certificat verde digital', aşa cum îl numeşte Comisia Europeană - o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.

Schinas a declarat pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung că certificatul de vaccinare european ar urma să fie gata în termen de câteva luni. ''Acest certificat ar trebui să fie gata de utilizare la începutul verii. Şi vara începe pe 1 iunie'', a spus reprezentantul CE.

Deşi Comisia Europeană insistă că documentul va fi un certificat de vaccinare şi nu un 'paşaport de vaccinare', scopul său este totuşi de a facilita călătoriile între ţările UE şi potenţial din afara blocului comunitar.

Certificatul va indica dacă o persoană a fost testată negativ la COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau a dezvoltat anticorpi, ori a fost vaccinată împotriva COVID-19.

Totuşi, deocamdată este neclar dacă şi când ar putea fi folosit 'paşaportul de vaccinare' pentru populaţia generală. Pentru a putea fi pusă în practică, propunerea Comisiei va trebui să fie aprobată de statele UE şi de Parlamentul European, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel