Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Durerea Violetei din Italia: Regele ban le-a anulat bunul simț. Sunt goi și putrezi!
WhatsApp
În cea de-a treia parte a interviului pe care Violeta N. l-a acordat în exclusivitate pentru Știridiaspora.ro, românca ne-a spus povestea ei vizavi de experiența din diaspora.

"Povestea mea? Una ca multe altele... Am venit în Italia acum doisprezece ani. Probleme? Am avut de toate, v-am enumerat deja. Am învățat italiana singură, noaptea, cu Dicționarul, mi-era rușine că nu mă puteam exprima corect, unii râdeau de mine... Mi-a luat cam trei luni. Trei luni în Sicilia... Trei luni de adaptare... Adaptare la tot! Dar nu m-am lăsat! Muncă la negru. Trei luni și am plecat în nord, la Bologna. Acolo mi-au făcut contract. Ce să zic... atât eu, cât și altele femei, ne rușinăm să povestim chiar tot... De șase ani încoace lucrez lângă Modena. Tot badantă. Lucrez opt ore la zi, alerg opt ore, dar după aceea merg acasă. Am casa mea, cu chirie, plătesc, dar reușesc să-mi refac forțele. Uneori reușesc să pun deoparte un ban, că nu se știe... Sunt singură, nu am copii și nici mulți prieteni, urăsc falsitatea și ipocrizia. Citesc mult, când pot fac voluntariat pentru animalele abandonate, de restul muncesc mult și de toate...", a zis inițiatoarea petiției 'Badanti e collaboratori domestici - Diamo voce per diritti umani ai lavoratori' pentru Știridiaspora.ro.

"Discriminării nu pot să zic că m-am simțit... am stat în banca mea și nu am deranjat pe nimeni, ba dimpotrivă, le-am oferit confort și comoditate tuturor celor pe care i-am cunoscut. Asta le place", a mai spus Violeta N.

Întoarcerea în România

Durerea vine din faptul cum vorbește despre revenirea în România, o țară care pare că și-a alungat oamenii.

"Dacă mă întorc în țară? Deocamdată nu știu. Văd întoarcerea în țară ca și cum ar fi să emigrez din nou. După doisprezece ani, nu mai am rădăcini în România. Poate că mă voi întoarce, am 52 de ani, nu știu... În România nu văd nimic bun, sărăcia prinde teren peste tot, în toată Europa...", ne-a mai declarat Violeta N.

Mesaj pentru politicieni

"Guvernanților le-aș spune doar trei vorbe: 'să fie umani'. Atât... dar regele ban le-a anulat bun simțul. Și dacă l-au pierdut nu mai au nimic, sunt goi și putrezi pe dinăuntru! Punct", a conchis românca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Interviuri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel