Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Copii români, trimiși la cerșit în Marea Britanie. Au strâns averi colosale și și-au ridicat case de sute de mii de euro
WhatsApp
Dosarul Țăndărei a șocat întreaga Românie, după ce inculpații care trimiteau copiii la cerșit în Marea Britanie, au fost achitați de Tribunalul Harghita.

Imaginile cu luxul exorbitant în care trăiesc cei acuzați inițial de procurori că au traficat peste 100 de copii.

Sunt palate de milioane ridicate din cerșetorie. Așa arată ceea ce anchetatorii numeau cartierul general al traficanților de copii Țândărei, județul Ialomița. Conform recensământului din 2011, Țăndăreiul număra puțin peste 11.000 de locuitori. Dintre ei, doar 10% ar fi romi. Pentru 23% din populație apartenența etnică nu este cunoscută.

Acolo, spun procurorii, s-au strâns averi colosale din care s-au ridicat case de sute de mii de euro. Pe strada București, șoseaua principală din oraș, sunt cele mai mari palate. Vilele sunt adevărate fortărețe, sunt colorate și au multe niveluri. Fațadele au geamuri mari. Ocupanții nu au făcut economie la investiția în uși metalice blindate cu încuietori.

În timp ce interlopii își afișează vilele și limuzinele de lux, ceilalți se zbat în mizerie. Unii oameni abia au cu ce să-și cumpere de mâncare.

 

Cătălin Predoiu: „Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat”

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, cu privire la achitarea definitivă a celor 24 de persoane acuzate că trimiteau copii la cerşit în Marea Britanie, că „fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători”.

„Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii - fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă, mai ales că, iată, şi un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză. E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră şi, iată, de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT - n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”, spunea Predoiu.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, în decembrie, definitiv, achitarea celor 24 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, care erau acuzaţi că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie, decizia fiind luată în urma intervenirii prescripţiei penale a faptelor, în majoritatea cazurilor.

Potrivit procurorilor, reţeaua din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, era acuzată că profita de romii săraci, care primeau împrumuturi, nu le puteau restitui şi, în schimb, îşi dădeau copiii celor de la care luaseră banii, iar în acest fel aceştia ajungeau la cerşit sau la furat în Marea Britanie.

Din rechizitoriul în baza căruia cei 24 au fost trimişi în judecată mai reieşea că la percheziţiile efectuate la domiciliul inculpaţilor au fost găsite două pistoale-mitralieră AKM, cinci arme de vânătoare, un pistol cu gaze şi unul cu bile. Au mai fost, de asemenea, descoperite automobile de lux, bijuterii şi importante sume de bani, precum şi procuri pentru încredinţarea minorilor care au fost duşi în Marea Britanie pentru cerşetorie şi mici infracţiuni, precum şi pentru încasarea asigurărilor sociale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel