Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Contre dure între Florin Cîțu şi Daniel Zamfir: "De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani? Ministrul: E mai ieftin"
WhatsApp
Daniel Zamfir l-a întrebat pe Florin Cîțu de ce a contractat împrumuturi pe 30 de ani și la dobânzi mai mari decât Grecia. Ministrul de Finanțe a răspuns că este mai ieftin, iar anul trecut tot pe atâția ani a fost făcut un împrumut.

Președintele comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a acuzat că audierea ministrul desemnat la Finanțe face parte dintr-o procedură de învestire a Guvernului Orban 2, un fenomen unic de la Revoluție încoace.

Redăm integral discuția din comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului unde este audiat ministrul Florin Cîțu:

Daniel Zamfir: Aș vrea să discutăm despre situația în care ne aflăm acum. Suntem într-o procedură unică de la Revoluție încoace. Suntem într-o procedură de neînvestitură a Cabinetului. Așa că întrebările legate de ce vrea să facă ministrul cred că sunt inutile. A anunțat că nu vrea să fie învestit. Cred că e important să ne spună dl ministru ce a făcut cele trei luni de zile în care a stat la Ministerul de Finanțe. Folosesc prilejul să îi anunț și pe colegi că domnul senator Florin Cîțu nu dorește să participe la audierile din Senatul României din următorul motiv. Și aici pentru că tot ne-a povestit dumnealui despre campania de împrumuturi vreau să calificați răspunsul pe care l-a dat dl ministru la invitația la audiere în comisia economic. Ne informează că băncile comerciale se ocupă de politica de creditare a țării. Având în vedere aceste neclarități, dumnealui n use va prezenta la audierile din Parlament.

 

Contre dure în comisiile de specialitate

 

Daniel Zamfir: Eu îmi permit să îi spun dlui ministru că domnia sa, dincolo de aronganța pe care o afișează, e obligat să vină la orice audiere în comisie. Dacă de exemplu comisia de cultură îl invită la audiere, eu cred că este obligat să vină la audiere chiar și în comisia de cultură.

Daniel Zamfir: Cred că e foarte important să profităm de prilejul pe care îl avem acum și care nu ne-a fost oferit în comisiile parlamentare de la Senat să lămurim niște aspecte de mare interes public, în legătură cu împrumuturile constatate. Cred că asta interesează lumea, altfel cred că simulacrul de învestitură nu interesează pe nimeni.

Daniel Zamfir: În primul rând în legătură cu veniturile bugetare, s-a vorbit prea puțin despre ele. O dată concretă ne spune așa – veniturile bugetare în ultimele 2 luni ale ale anului 2019 au fost cu 2,7 miliarde mai mici decât în perioada similară a anului 2018. Ceea ce e mai grav, veniturile au fost cu 4,6 miliarde mai mici decât propria rectificare. Atenție. Domnul Cîțu a făcut o rectificare bugetară și a încasat cu 4,6 miliarde de lei decât propria rectifiare.

Daniel Zamfir: În legătură cu împrumuturile. Domnule ministru păcăliți românii când spuneți că împrumuturile scad. Asta e o minciuna. Banca Centrală Europeană practică dobânzi negative. Tocmai de aceea majoritatea practică împrumuturi pe un an. Domnul Cîțu e mândru că face un împrumut de 3 miliarde de euro. Unul a fost pe o perioadă de 12 ani, iar altă parte a împrumutului a fost contractată la 3,4%. Am luat 60 de miliarde de euro pe dobândă de 3,4%. Ați spus românilor că dobânda va fi de 1,6 miliarde. De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?

Daniel Zamfir: Concretizez imediat pentru că e de foarte mare interes pentru oameni să știe că atunci când Cîțu se împrumuta cu dobândă de 3,4 Grecia se împrumuta cu o dobândă mai mică. De ce nu puneți în aplicare hotărârea care vă obligă să recuperați de la Banca Comercială 300 de milioane de lei. Știți că obligă Banca să restituie sume încasate ilegal de la statul român de 300 milioane lei. De ce nu puneți în aplicare acea hotărâre a instanței?

Florin Cîțu: Acea hotărâre obligă băncile să restituie, nu obligă Ministerul de Finanțe.

Daniel Zamfir: Și de ce nu puneți poprire pe conturi? Ce face MFP să recupere acei bani pe care băncile nu vor să le plătească?

Florin Cîțu: Aici e o decizie a Curții de Conturi împotriva băncilor. Băncile trebuie să le dea înapoi. Aici Ministerul de Finanțe nu are treabă. Sunt în termen. Au până în martie băncile să restituie banii.

Daniel Zamfir: Voiați să dați ordonanță de urgență de ștergere a datoriilor. Asta e problema.

 

Schimb de replici între Florin Cîţu şi Daniel Zamfir

 

Florin Cîțu: E normal ca Grecia să se împrumute mai ieftin ca România, că are surplus bugetar. Anul trecut au fost împrumutate 5 miliarde de euro. Nu avem nicio comisie de anchetă. Nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a fost fericită că s-a împrumutat. Anul trecut au fost dobânzi de 2% la 12 ani. Anul trecut se împrumutau la 2,12%. Noi anul acesta ne împrumutăm la 3,4%. Anul trecut s-au împrumutat tot la 30 de ani. Pentru că hotărârea Guvenrului trebuie să asigure surse de finanțare. De ce pe 30 de ani. Pentru că e mai ieftin și asta arată încredere în România.

Florin Cîțu: Am estimat pentru final de an venituri din dividente. Acolo am început o investigație pentru că am încasat doar un miliard de lei. (...) Nici acolo nu am încasat. Cheltuielile nu sunt unele pe care eu le-am făcut. Existau acolo. Erau facturi”.

Ministrul de Finanțe este audiat, la ora transmiterii acestei știri, în comisiile parlamentare de specialitate. Audierile miniștrilor vor dura trei zile, de luni până miercuri, urmând ca votul în plenul reunit al Legislativului pentru învestirea Guvernului să fie dat pe 24 februarie, într-o ședință care va începe la ora 16.00.

Mediafax

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel