Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Carmen Dan, despre declasificarea raportului 10 august: „Și pentru mine e o mirare că domnul Vela a obținut avizul”
WhatsApp
Fostul ministru de Interne Carmen Dan susține că ea este cea care a declasificat mare parte a raportului necesar în ancheta 10 august, că acum nu s-a întâmplat de fapt nimic, iar ceea ce rămăsese clasificat - o pagină și jumătate, două - nu a fost din vina ei, ci a unor instituții care nu și-au dat acordul. 
Sursa foto: gov.ro

Carmen Dan a susținut că, de fapt, prin declasificarea documentelor secretizate din raport "nu s-a întâmplat nimic", pentru că era un rest nesemnificativ care mai era clasificat, informează HotNews.ro. Ea mai susține că a respectat întocmai legea și că acele documente care mai lipseau pentru anchetă au rămas secretizate din vina unor instituții care nu și-au dat avizul.

Fostul ministru de Interne a refuzat să nominalizeze instituțiile, susținând că noul ministru, Marcel Vela, este cel care trebuie să consulte corespondența și să spună cine anume nu a fost de acord cu desecretizarea.

Despre prezența ei în minister de la ora 12.00, unde a preluat comanda intervenției din Piața Victoriei, Carmen Dan spune că a fost un act de responsabilitate să meargă în MAI, deși era în concediu, și că nu a preluat comanda de la nimeni pentru că, potrivit legii, în momentul în care ministrul e în minister, el comandă. Ea mai spune că doar a primit informații de la instituțiile implicate în coordonarea intervenției și că nu a dat ordine nici Jandarmeriei, nici Poliției.

„Raportul 10 august e declasificat din 31 ianuarie. Atunci, cu adresă semnată de ministrul în funcție la acel moment, s-a trimis această formă și către Parchetul General, care instrumenta la acea dată dosarul, și către cele două comisii din Camera Deputaților și Senat. Ce nu s-a declasificat nu a ținut nici de ministru, pentru că nu ministrul dispune nici clasificare, nici declasificare, ci de instituțiile care au transmis note pentru acest raport și care nu și-au dat acordul.
Da, eu am cerut și sunt documente în acest sens. Declasificarea este rezultatul analizei unei comisii. Eu am procedat exact cum spune legea - acea comisie a purtat corespondență cu instituțiile emitente și le-a solicitat acordul pentru declasificare. S-a declasificat pentru ce s-a primit aviz pozitiv din raportul ăla. Deci din raportul de 20 de pagini s-a declasificat mai puțin o pagină și ceva, două pagini. Întrebați-l pe domnul ministru Vela (ce instituții nu și-au dat avizul pentru declasificare). Mă întreb și eu cum unele instituții o dată nu au fost de acord și altă dată au fost de acord. Dar răspunsul ăsta trebuie să vi-l dea domnul Vela, ministru în funcție. Să spună domnul ministru, consultând corespondența, ce instituții au refuzat să își dea acordul pentru declasificare. Și pentru mine este o mirare că a obținut avizul pentru declasificare, dar poate că a avut domnul ministru mai multe posibilități să obțină acest acord. Comisia care s-a ocupat de declasificare a făcut documente pentru declasificare, că așa spune legea. Procedura derulată de către comisie este în baza unor documente care ar trebui să se regăsească la minister", a spus Carmen Dan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel