Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Caramitru: "De ce sunt elvețienii atât de bogați și noi atât de săraci"
WhatsApp
Andrei Caramitru explică printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook de ce consideră că Elveția este o țară cu locuitori mai bogați decât România. 

"DE CE SUNT ELVETIENII ATÂT DE BOGAȚI ȘI NOI ATÂT DE SĂRACI ?

M-au întrebat multi asta, pentru ca am stat jumătate din viața mea de adult in Elvetia și jumătate in România. O sa încerc sa va explic simplu. E totul despre organizarea lor și despre mentalitate.

ORGANIZAREA STATULUI
- La ei, comunitățile se gestionează singure. Puterea e acolo nu în capitală. Fiecare sat poate face referendumuri și se auto-guvernează (au propria politică fiscală). Nu vin banii "de la centru", nu exista prefect. Guvernul central are doar 7 miniștri (din toate partidele, proporțional) - care, prin rotație, sunt "Presedinte", fiecare câte un an.
- La noi fix invers: totul e centralizat, avem 27 de miniștri, 130 de secretari de stat, prefecți, PNDL-uri prin care se învârt banii. Bătălie politica constantă și imbecilă. Comunitățile nu au nici o putere. Referendumurile nu funcționează, putem vota orice că nu contează.

MENTALITATE
- Ei sunt in mare parte protestanți. Sunt învățați așa: munca e cea mai importantă, sa nu furi, să economisești banii (sa arați bogăția este innaceptabil), sa ii investești in comunitatea unde locuiești. Sa participi la organizațiile comunității. Biserica lor a construit marile lor universități și i-a învățat sa citeasca, sa gândească singuri, sa se întrebe.
- La noi fix invers. Biserica ne-a învățat sa fim obedienți fata de baroni și de popi, sa așteptam sa ni se dea. Nu cumva sa gândim singuri. Imbogatirea (dacă nu ești "boier", politician sau popă) - este un păcat. Dacă însă furi dar donezi ceva la biserica - ești declarat "vrednic" și ți se pictează chipul in biserică. Munca nu e importantă. Poți face orice păcat - vei fi salvat dacă pupi moaște și ții postul. Biserica investește doar in biserici și catedrale nu in universități.

Evident - elvetienii au fost ajutați și de poziția geografică (in centrul Europei dar protejati de munți). Însă sunt cei mai bogați din Europa. Motivele fundamentale sunt însă cele de mai sus.

Cât despre biserica - da are un rol esențial. Faptul ca ei sunt protestanți (Calvin, Zwingli - care au schimbat acolo tot prin 1500 in timpul renașterii și iluminismului) și noi ortodocși (unde nu s-a schimbat nimic de 2000 de ani) contează enorm.

Uitați la noi - sașii din Transilvania sunt protestanți. Ce orașe au construit acolo și cum au trăit? Față de românii ortodocși din Regat și Moldova?", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel