Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Breșa salarială din Elveția, în creștere
WhatsApp

Directorii de top ai unor mari companii au adus acasă, anul trecut, un salariu mediu de 148 de ori mai mare decât cel al celor mai puțin plătiți angajați din aceleași companii, relatează uniunea elvețiană Unia. Diferența de salariu la cele mai mari 37 de companii din Elveția a crescut cu un raport de 142: 1 în 2018.

CEO firmei farmaceutice Roche, Severin Schwan, a primit 15,1 milioane de franci, adică de 308 ori mai mult decât cel mai mic salariu acordat în instituția pe care o conduce. Sergio Ermotti, CEO al UBS, s-a clasat pe locul doi, cu un raport de diferență de remunerare de 241: 1, urmat de Ulf Mark Schneider, CEO în cadrul companiei alimentare Nestlé, a câștigat de 230 de ori mai mult decât cel mai mic salariu din firma pe care o conduce, spune site-ul swissinfo.ch.

Sindicatul Unia adaugă că unele companii modifică regulile care împiedică pachetele de supracompensare. Acordurile numite „strângere de mână de aur” au fost interzise în Elveția după ce ”inițiativa Minder ”a fost acceptată prin votul național în 2013.

Sindicatul din Elveția acuză atât Credit Suisse cât și ABB de influențare a votului popular, prin oferta de cadouri excesiv de generoase managerilor. Fostul șef al Credit Suisse, Tidjane Thiam, poate primi aproximativ 30 de milioane de franci în obligațiuni după ce a părăsit banca, în urma unui scandal de spionaj. Ulrich Spiesshofer, fost lider al ABB, va primi 13 milioane de franci la doi ani după demisia din cauza unui contract de neconcurență, menționează același sindicat.

Gruparea sindicală critică puternic unele companii pentru că au remunerat atât de puțin lucrătorii pai puțin plătiți cu echivalentul a 4.000 pe lună, pe care Unia îl consideră sub nivelul minim pentru subzistența în Elveția, mai precizează același site.

În schimb, acționarii s-au bucurat de un fructuos an 2019 în plăți de dividende și scheme de răscumpărare de acțiuni în valoare totală de 63 de miliarde de dolari în rândul companiilor cercetate. Nestlé, în primul rând, cu peste 17 miliarde, în timp ce Novartis a plătit 12 miliarde. În anumite cazuri, plățile au mers direct în buzunarele proprietarilor care sunt și cei mai mari acționari.

Sindicatul Unia condamnă, de asemenea, companiile care i-au obligat pe lucrătorii să intre parțial în șomaj în timpul pandemiei coronavirusului, dar au menținut plata dividendelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel