Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Au lovit și în Belgia. Hoții ROMÂNI au jefuit zonele GRAV afectate de INUNDAȚII: „Au plecat cu mașini de spălat, congelatoare”
WhatsApp
Mai mulți români au fost surprinși în Esneux, regiunea Valonia din Belgia, furând mașini de spălat, congelatoare sau uscătoare de rufe de la victimele inundațiilor. Asta după ce la începutul săptămânii mai mulți hoți români au jefuit casele inundate din Germania. 
Belgia. Hoții români și-au făcut apariția în zonele grav afectate de inundații „Au plecat cu mașini de spălat, congelatoare”

Peste 10.000 de locuitori din Verviers trebuie să caute unde să locuiască după ce casele lor au fost distruse sau sunt pe cale să se prăbușească. Victimele inundațiilor sunt forțate să plece din locul în care trăiau. Nu mai au bucătărie, baie sau toaletă, iar șobolanilor li se dă frâu liber. „Avem nevoie de ajutor ca în țările lumii a treia”, spune primarul Muriel Targnion.

50 de case au fost declarate nelocuibile. 

„Două case care nu se aflau pe lista respectivă s-au prăbușit de atunci, deoarece podeaua s-a dovedit a fi prea îmbibată cu apă. Acesta pare să fie cu adevărat doar începutul tuturor problemelor”, spune Targnion.

 

„O țară din lumea a treia”

 

Mii de familii au rămas fără gaz sau electricitate.

„Reconstruirea rețelei de gaze poate dura luni de zile. Oamenii trebuie să supraviețuiască fără instalații sanitare, printre șobolani. Ar trebui să le putem oferi tuturor acestor victime un acoperiș decent deasupra capului lor”, mai spune primarul.

Targnion scoate un strigăt de ajutor: „Suntem departe de singurii care au nevoie de ajutor (n.r. - 2.000 de locuitori din Pepinster se confruntă cu aceeași soartă). Unde sunt Armata sau Medicii fără frontiere? Sau ajutorul internațional, dacă este necesar, cum ar fi cu o țară din lumea a treia? O mulțime de oameni se vor îmbolnăvi aici”.

 

Hoții acționează în timpul zilei

 

Potrivit locuitorilor, românii și bulgarii continuă să facă viața victimelor extrem de grea.

„Metal, bijuterii... Fură orice poate aduce câțiva bani”, mărturisește un locuitor din Esneux.

La rândul său, primarul Laura Iker a cerut desfășurarea armatei, pentru a se păstra siguranța cetățenilor și a bunurilor care le-au mai rămas după inundațiile devastatoare. 80 de ofițeri de poliție federali vor urmări de acum localitățile afectate în fiecare seară.

Marc i-a văzut pe hoți la lucru în timpul zilei: „Vin cu mașinile cu plăcuțe de înmatriculare românești sau bulgare. Au plecat cu mașina de spălat, uscătorul de rufe și două congelatoare. Și când am vrut să fac o poză cu mașina, au dispărut brusc”.

„Nu putem face nimic în acest sens oricum. Cu greu putem cere Armatei să treacă pe aici la fiecare cinci minute”, mai spune Marc.

 

„La parter nu mai există nimic care să poată fi furat”

 

Lui Iker i-a plăcut sosirea acelor soldați: „Dar cu siguranță pot trăi cu acei agenți suplimentari. Cel mai important lucru este că localitatea noastră va fi atent păzită de astăzi”.

Pentru alții, acele jafuri sunt cele mai mici dintre grijile lor. 

„La parter nu mai există nimic care să poată fi furat. La etaj, doar dormitoarele sunt încă în picioare”, conchide Pascale.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel