Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ATENȚIE, români! O autostradă care leagă Spania de Franța a fost BLOCATĂ de protestatari
WhatsApp
Separatiştii catalani au blocat luni la frontieră, pe ambele sensuri, autostrada AP-7 care leagă Spania de Franţa, relatează AFP, citat de Agerpres.

Acţiunea de protest este cea mai recentă după ce nouă lideri ai mişcării de independenţă din Catalonia au fost condamnaţi luna trecută la pedepse cu închisoarea, pentru tentativa de secesiune din 2017.

Duminică, la alegerile parlamentare din Spania, Partidul Socialist, de guvernământ, a înregistrat o scădere, în timp ce extrema dreaptă şi-a confirmat ascensiunea, ceea ce, potrivit AFP, îngreunează formarea unui nou guvern la Madrid.

Circulaţia la frontiera cu Franţa a fost blocată de câteva zeci de vehicule, iar circa 300 de protestatari au încercat să construiască o baricadă, în timp ce alţii au început instalarea unei scene improvizate, cu megafoane şi proiectoare. Conform serviciului regional de informaţii rutiere din Catalonia, blocajul s-a întins pe circa 20 de kilometri.

Platforma "Tsunami Democratic", de origine incertă, a lansat printr-un comunicat pe Twitter apelul "Cu toţii la La Jonquera" - localitate catalană de la graniţa cu Franţa. Pe aplicaţia de mesagerie Telegram, mişcarea a explicat că "mobilizarea este un strigăt către comunitatea internaţională, ca să facă statul spaniol să înţeleagă că singura cale este să se aşeze şi să discute".

Prima acţiune a Tsunami Democratic a fost organizată pe 14 octombrie, când s-a anunţat sentinţa de condamnare a separatiştilor catalani. Atunci, manifestanţii au blocat accesul către aeroportul din Barcelona şi au avut loc primele confruntări cu poliţia. În zilele următoare, mai multe demonstraţii s-au încheiat cu violenţe în această metropolă şi în alte oraşe din Catalonia.

Chemarea la La Jonquera a fost difuzată şi de grupările secesioniste radicale cunoscute drept Comitetele de Apărare a Republicii, formate după 2017.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel