Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Atac în Germania. Angela Merkel a găsit vinovatul: "E o otravă"
WhatsApp
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, învinovățește rasismul pentru atacul terorist de ieri de la Hanau soldat cu cel puțin 11 morți și 5 răniți: „Rasismul este o otravă, ura este o otravă.”

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat joi 'otrava' reprezentată de rasism în Germania, după un dublu atac soldat cu cel puțin 11 morţi și 5 răniți la Hanau, în apropiere de Frankfurt, legând aceste acte de alte atentate comise de extrema dreaptă în ţară, potrivit France Presse.

'Rasismul este o otravă, ura este o otravă. Şi această otravă există în societatea noastră, de la acţiunile NSU ("Clandestinitatea naţional-socialistă", gruparea neonazistă responsabilă de uciderea în principal a unor imigranţi turci) până la moartea lui Walter Lubcke (preşedintele districtului Kassel) şi atentatele (antisemite) de la Halle', a declarat Merkel.

Cancelarul a evocat astfel seria de ucideri şi atentate ale unui trio nazist între 2000 şi 2011, uciderea în iunie anul trecut a unui ales pro-migranţi aparţinând partidului conservator al Angelei Merkel (Uniunea Creştin-Democrată /CDU/), apoi atacul vizând o sinagogă, soldat cu doi morţi în octombrie.

 

Actele teroriste au drept scop divizarea Germaniei

 

'Ne opunem cu forţă şi determinare tuturor celor care încearcă să divizeze Germania', a subliniat şefa guvernului german, insistând asupra 'drepturilor şi demnităţii fiecărei persoane în ţara noastră', fără deosebire de 'origine sau de religie'.

Recunoscând că este 'prea devreme' pentru a arunca lumină asupra acestei crime, 'există numeroase indicii potrivit cărora autorul a acţionat influenţat de idei ale extremei drepte, rasiste, de ură împotriva unor persoane diferite ca origine, credinţă sau înfăţişare fizică'.

Parchetul antiterorist a preluat joi dimineaţă ancheta cu privire la acest dublu atac, evocând o motivaţie probabil 'xenofobă'. Singurul suspect a fost găsit mort la domiciliul său, lăsând o scrisoare de revendicare şi o înregistrare video lângă corpul mamei sale.

Ameninţarea terorismului de extrema dreaptă - subestimată în anii 2000, când uciderea de către NSU a opt migranţi turci, a unui grec şi a unei poliţiste germane a fost tratată în mod eronat ca o reglare de conturi - îngrijorează din ce în ce mai mult autorităţile germane.

Vinerea trecută, 12 membri ai unui grup de extrema dreapta au fost arestaţi în cadrul unei ample anchete antiteroriste. Ei sunt suspectaţi de planificarea unor atacuri de anvergură împotriva unor moschei după modelul autorului atacului din Christchurch, în Noua Zeelandă, care în martie 2019 a ucis 51 de persoane în două moschei, în timp ce filma acţiunile sale.

 

Rasismul, unul dintre principalele motive

 

''La acest moment există multe indicii că autorul a acţionat pe baza unor motivaţii rasiste, de extremă dreapta, din ură faţă de oameni cu alte origini, religie sau înfăţişare. Rasismul este otravă, ura este otravă şi această otravă există în societate şi este vinovată pentru prea multe crime'', a declarat Merkel.

Ea a adăugat că anchetatorii germani fac tot posibilul pentru a clarifica toate circumstanţele acestui eveniment tragic.

Atacurile armate comise miercuri seara în oraşul german Hanau s-au soldat cu nouă morţi şi mai mulţi răniţi, fiind anchetate ca acţiuni teroriste, după cum a declarat joi ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth.

Parchetul federal însărcinat cu antiterorismul s-a autosesizat în anchetă şi "dispune de elemente de sprijin pentru o motivaţie xenofobă", a anunţat un purtător de cuvânt al Parchetului, conform AFP.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o scrisoare-confesiune şi o înregistrare video au fost găsite, după ce poliţia a anunţat în jurul orei locale 06:00 că l-au descoperit mort pe presupusul autor al atacurilor într-un apartament, alături de o altă persoană decedată, care ar fi mama sa, în vârstă de 72 de ani, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel